Het Amerikaanse handelsplatform Coinbase

De 37-jarige Kneepkens zal er deze jaren warmpjes bij zitten. De Nederlander stapte een aantal jaar geleden in Coinbase via FunderClub, ’s werelds eerste online durfkapitaalplatform. Door als visie het grootste cryptohandelsplatform ter wereld te worden, terwijl zij zich braaf aan de regelgeving hielen, viel Wouter Kneepkens zijn keuze op dit handelsplatform. Kneepkens die in Rotterdam afstudeerde, waarna hij zijn studentenonderneming wist te verkopen, werkte niet veel later als analist bij zakenbanken in Londen en bij investeerder Parcom. Na heel wat ervaring op te hebben gedaan, besloot Kneepkens zijn focus te leggen op start-ups, waar hij al enige tijd resideert in Singapore en twee jaar geleden familie office Kneepkens Blauwpark Partners opzette.

Dat Coinbase de lucht in is geschoten wat betreft het succes, daar is geen twijfel over mogelijk. In het eerste kwartaal van 2021 maakte het handelsplatform een recordomzet van ruim $1,8 miljard. Door het profiteren van de prijsstijging die de digitale munten doormaakte, met als een mede een gevolg van steeds meer professionele interesse in bitcoin, bereikte Coinbase woensdag op de eerste handelsdag een beurswaarde van rond de $65 miljard. Alles meegerekend komt de waarde van Coinbase neer op zo’n $85 miljard.

Het bedrijf uit het Amerikaanse San Francisco heeft voor $223 miljard aan cryptomunten in beheer, met meer dan 11 procent van de totale waarde van de markt. Het enorme handelsplatform heeft 56 miljoen gebruikers en is daarom een van de grotere spelers in het segment.

Wouter Kneepkens ineens stinkend rijk

Naar eigen zeggen is de investering die Kneepkens destijds deed, met zo’n 2513 keer in waarde gestegen. Hoewel hij in het bedrijf heeft gestoken wil Kneepkens niet uit de doeken doen. De Nederlander is zich ervan bewust dat meer altijd beter was geweest. “Achteraf kan ik natuurlijk wel zeggen dat het veel te weinig is geweest’, zegt de investeerder. “Ik vond de bitcoin wel een interessant gebied’, zegt Kneepkens. “Ik had in 2011 enkele honderden bitcoins gekocht en er in dat jaar ook al een een aanzienlijke winst op gemaakt. Maar zelfs als ik die had aangehouden zou ik er niet de winst op hebben gemaakt die ik nu heb op mijn investering in Coinbase.”

Naar eigen zeggen is hij niet zo’n bitcoin-fanaat en heeft hij zijn handen er van weten af te houden. “Ik heb nog een keer een berichtje gestuurd aan Brian Armstrong, maar niet veel meer dan dat.” Maar meer dan wat was er eigenlijk ook niet nodig. “In het begin kreeg ik nog wel geregeld updates vanuit het bedrijf. Maar op een gegeven moment werden de cijfers zo goed en Coinbase zo groot dat ze daarmee stopten. Dat was toen het bedrijf nog gewoon in de fase had moeten zitten met veel verlies door alle grote investeringen. Maar het ging zo hard met het bedrijf dat ze uit het niets een maand hadden met $30 miljoen winst.”

 

Zijn winstmarge wil hij nog wel even nuanceren. “Het is natuurlijk vooral een kwestie van timing en geluk. Deels creëer je dat natuurlijk zelf, maar je moet dan ook nog wel geld hebben liggen waar je dit risico mee kan lopen. Het voelt voor mij als een toevalstreffer.’ “Ik heb trouwens net mijn geld binnen na de beursgang van Doordash, daar zat ik ook in. Net als in Slack overigens.”

De aandeelwaarde van Coinbase

De aandeelwaarde van Coinbase behaalde gedurende de dag een piekhoogte van $429,54. In de loop van de dag zakte het aandeel wat naar $328. Op het moment schommelt de aandeelwaarde van Coinbase rond de $322.