Een ongekend spektakel en een miljoen mee naar huis

Zaterdagavond liep het EPT Monte Carlo Main Event op zijn eind (waar je gemakkelijk een miljoen kon verdienen). Van de zeven finalisten bevond Van Luijk zich op de zesde plaats, een weinig benijdenswaardige positie. Gedurende de avond leek het moment van uitschakeling nabij toen hij al zijn fiches inzette tegen de Amerikaanse Rania Nasreddini. Zij had een ruiten 5 en klaver 4, terwijl Van Luijk een klaver boer en 10 in handen had.

Toen de eerste vier kaarten op tafel kwamen, leek Nasreddini stevig in het zadel te zitten met twee paar, vieren en vijven. Van Luijk daarentegen, had slechts één paar boeren. Nasreddini ging all-in, en Van Luijk, met minder fiches in handen, besloot haar te volgen.

Uit onverwachte hoek

De laatste kaart, ook wel bekend als de ‘river’, bleek Van Luijk goedgezind: een ruiten 10 gaf hem twee paar, genoeg om de hand te winnen. Maar in de hectiek en spanning van het moment had hij dit zelf niet door. In de volle overtuiging dat hij verloren had, stond hij op, klaar om de tafel te verlaten.

Pas toen Nasreddini hem erop wees dat hij had gewonnen, besefte Van Luijk wat er gebeurd was. “O mijn god,” riep hij uit, zichtbaar verbluft terwijl hij zijn hand voor zijn mond sloeg.

Bekijk het fragment hieronder:

Van verlies naar een miljoen winst

De wending had niet dramatischer kunnen zijn. Nasreddini werd niet veel later uitgeschakeld en na een marathon van zes uur spelen trok Van Luijk aan het langste eind. De strijd met de Bulgaar Boris Angelov werd beslecht in het voordeel van de Nederlander, die uiteindelijk de prestigieuze hoofdprijs van € 1 miljoen in de wacht sleepte.

Een bijna vergeten overwinning die het leven van Derk van Luijk voorgoed heeft veranderd. Voor iedereen die twijfelt om door te zetten, Van Luijk is het levende bewijs: soms moet je blijven zitten om te winnen.