Een natte iPhone en rijst? Geen gouden combinatie

Men gebruikt erg veel zijn telefoon. De gemiddelde Nederlander zit gemiddeld 6 uur(!) op een dag op de smartphone. Het is dan ook niet gek dat een ongelukje in een klein hoekje zit. Of je nou doucht met je telefoon of het in de pot laat vallen, waterschade aan onze kostbare apparaten is een risico dat eenieder loopt.

Veel mensen zweren bij het gebruik van rijst om vocht uit hun door water beschadigde iPhone te absorberen, in de hoop dat dit hun telefoon weer het zal laten doen. Echter, Apple heeft nu streng gezworen tegen deze methode. Het bedrijf zegt dat je het apparaat niet in de rijst moet leggen als je telefoon je waarschuwt met een melding zoals ‘Vloeistof gedetecteerd in USB-C-connector’ of ‘Opladen niet beschikbaar’. Volgens Apple kan dit namelijk kwaad doordat er iets van ‘kleine deeltjes’ dan verder je iPhone zullen beschadigen.

wat doen bij natte iphone melding

Daarnaast raadt Apple ook af om een föhn of iets anders warms te gebruiken om je apparaat te drogen en adviseert er zwaar tegen om keukenpapier of wattenstaafjes te drukken in de connector.

Wat moet je doen bij de melding ‘Vloeistof gedetecteerd in USB-C-connector’?

Dus wat moet je dan wel doen? Apple suggereert om als allereerste alle kabels uit je apparaat los te koppelen en te wachten tot ze volledig en helemaal droog zijn. Vervolgens kun je voorzichtig met je iPhone tegen je hand tikken/klappen met de connector naar beneden om overgebleven vocht te verwijderen.

Na minstens 30 minuten kun je proberen je iPhone op te laden met een Lightning- of USB-C-kabel of een ander accessoire (je koptelefoon bijvoorbeeld) aan te sluiten. Als de nare melding blijft verschijnen, is het verstandig om je telefoon tot een dag in een droge ruimte met luchting te laten liggen.

Terwijl je de telefoon laat opdrogen kan je de iPhone proberen op te laden, maar dit kan wellicht 24 uur gaan duren. Dus voordat je haastig je natte iPhone in een zak rijst gooit, volg eerst deze tips van Apple op om verdere schade te voorkomen en hopelijk je geliefde apparaat te redden.