Wonen op de maan!

NASA, de organisatie die ruimteonderzoek doet, wil graag huizen op de maan gaan bouwen. Dat is best spannend! Ze hopen dat dit rond het jaar 2040 kan gebeuren. Tot nu toe zijn alleen astronauten voor een korte tijd naar de maan geweest, maar NASA wil dat veranderen. Ze willen dat mensen veel langer op de maan kunnen blijven en zelfs wonen. Dat staat in schril contrast met het verleden; vijftig jaar geleden waren de astronauten van de Apollo 17-missie 75 uur op de maan.

NASA wil met 3D-printer huizen bouwen op de maan

Om dit te doen, hebben ze een slim plan bedacht. Ze gaan een speciale 3D-printer naar de maan sturen. Deze printer kan dingen maken met behulp van maanstof. Het is alsof je iets op papier print, maar dan met materiaal van de maan zelf. Met deze 3D-printer wil NASA huizen bouwen op de maan.

Sommige mensen zijn sceptisch over het plan, maar anderen denken dat het mogelijk is. Als het NASA gaat lukken, kunnen we over ongeveer twintig jaar echt huizen op de maan kunnen hebben. Dat zou echt ongelofelijk zijn!

De 3D-printer gebruikt maanstof en mengt het met andere dingen om stevig beton te maken. Dit is handig, want spullen vanaf de aarde naar de maan brengen is lastig en kost veel geld. Als ze op de maan zelf bouwmateriaal kunnen maken, wordt het veel makkelijker en goedkoper. Waarschijnlijk is de woning een stuk geavanceerder dan het eerste 3D-geprinte huis van Europa.

Toekomstmuziek

NASA werkt samen met scholen, bedrijven en experts om dit plan te realiseren. Ze gebruiken de beste technologie en mensen om dit te doen. Niki Werkheiser, directeur voor Technology Maturation in the Space Technology Mission Directorate (STMD), denkt dat het gaat lukken. Ze zegt dat als iedereen samenwerkt en de juiste dingen doet, we echt huizen op de maan kunnen hebben.

Op dit moment testen ze de 3D-printer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Ze hopen de 3D-printer in februari 2024 naar de maan te sturen. Maar voordat dat kan gebeuren, moeten ze eerst astronauten veilig naar de maan kunnen sturen. Dat gaat gebeuren in een missie genaamd Artemis 2, die volgend jaar begint. Als dat lukt, kunnen we een paar jaar later misschien echt huizen op de maan hebben. Spannend, toch?