Mierenplaag herkennen

Hoe herken je zo’n mierenplaag? Vooral in de keuken zijn de mieren vaak zichtbaar en zie je ze duidelijk lopen. Zo kruipen mieren over het aanrecht of zitten ze zelfs op je eten. Vaak zie je ze ook in (open) voedselverpakkingen en kunnen ze zich nestelen in hoopjes zand tussen de tegels van je tuin bijvoorbeeld. Diverse planten kunnen aangetast worden door een mierenplaag. Wist je trouwens dat mieren ook veel schimmels en bacteriĆ«n verspreiden? Daarnaast kunnen door een mierenplaag ook de tegels in je tuin verzakken en delen sommige mierensoorten heel nare beten of steken uit. Een van de meest diervriendelijke benaderingen om van mieren af te komen, is door gebruik te maken van hun sterke reukvermogen. En dit gaat een stuk eenvoudiger dan je in eerste instantie zou denken. Tipje van de sluier: stoepkrijt kan helpen tegen mieren.

Hoe ontstaat een mierenplaag?

Net als bij andere insectensoorten als wespen is een mierenkolonie vooral bezig met leven en overleven. De meeste activiteit ontstaat bij warm weer, waardoor je dus vooral in de lente of in de zomer last hebt van een mierenplaag. Het voedsel in hun nest onder de grond moet worden aangevuld en daardoor komen ze vaak in een woning of bedrijfspand terecht. Meestal trekt zo’n mierenplaag in de nazomer vanzelf weer weg, maar dat geldt helaas niet voor alle gevallen.

Stoepkrijt tegen mieren

De oplossing tegen een mierenplaag is eigenlijk heel simpel. Dit kan namelijk makkelijk met stoepkrijt (of schoolbordkrijt). Mieren schijnen namelijk niet goed tegen stoepkrijt te kunnen. Zodra ze in aanraking komen met krijt op de grond, gaan ze in de meeste gevallen weer de andere kant op. Probeer de volgende keer dus maar eens een krijtstreep op je drempel te tekenen.

Zie in het filmpje hieronder hoe stoepkrijt tegen mieren kan helpen.