De realiteit is dat de meesten zich een stuk minder druk maken over jouw lengte dan jijzelf. Daarnaast is de ‘mythe’ dat kleine mannen agressief zijn waarschijnlijk gewoon de wereld in geholpen door een stel lange slungels. Maar dat gezegd hebbende, suggereert een nieuwe studie van de Nederlandse Vrije Universiteit nu dat er wetenschappelijke redenen zijn voor dat wilde gedrag van jouw maat. In deze studie zetten zij mannen met verschillende lengtes bij elkaar en lieten ze een geldverdelingsspel spelen. We weten allemaal hoe dit gaat aflopen, niet?

Het spel

Er worden paren gemaakt, waarvan de helft van de mannen een ‘geldbedrag’ krijgen in de vorm van 18 tokens, voordat ze uit elkaar gehaald werden. Volgens de regels van het spel moest het geld met de ander gedeeld worden, maar de hoogte van het bedrag mocht worden bepaald door de persoon die het geld in eerste instantie kreeg. Het spel toonde een duidelijk verschil tussen de kandidaten. Op het moment dat de ‘kleine deelnemers’ van minder dan 1,70 meter werden benadeeld, reageerden zij duidelijk agressiever dan mannen van rond de 2 meter. Het uiteindelijke resultaat: de kortere mannen hielden 14 van de 18 tokens voor henzelf, terwijl de langere mannen 9 van de 18 tokens voor zichzelf hielden. Het Napoleon complex heeft dus daadwerkelijk invloed op het dagelijkse leven van de kleine man.

Napoleon complex

De theorie wordt ondersteund door studies die aantonen dat langere mannen meer kans hebben om verkiezingen te winnen en een betere baan te krijgen. Ook toont een Australisch onderzoek aan dat mannen voor elke vijf centimeter die ze groter waren dan 1,78 meter zo’n 950 dollar meer verdienen per jaar. In Amerika is zelfs aangetoond dat dit op 789 dollar per 2,50 centimeter zou zijn. Het is dus wel logisch dat de kleinere man meer agressie toont. Toont één of meerdere van jouw maten vooral agressief gedrag na een paar borrels? Wetenschap: mensen met een kwade dronk leven langer. Je zit dus nog even me ze opgescheept.