Hoe ik merk aan mezelf dat ik slecht slaap

Zoals hierboven al omschreven heeft een slechte nachtrust nadelige gevolgen voor praktisch alles wat je in een dag wil doen. Ik merk het aan mezelf heel erg bij het afwezig reageren op bepaalde zaken, geen interesse tonen in wat anderen hebben te melden en vooral niet van m’n plek af komen. Allemaal aspecten die zich uiten doordat ik de nacht ervoor praktisch alle schapen op de wereld heb weten te tellen zonder ook maar één keer met m’n ogen te knipperen.

Daarnaast is er nog eens het fabeltje van ‘bijslapen’. Ik weet niet wie van jullie daar nog in gelooft, maar laat me duidelijk zijn: bijslapen bestaat niet. Het is niet mogelijk om de ontbrekende uren slaap op een later tijdstip in te halen, zo redeneert je lichaam niet. Het tekort aan uren slaap wordt dus enkel opgeschoven, dus je kunt maar beter zorgen dat je dit tekort zo klein mogelijk houdt. Voor mij persoonlijk ontaarde het slaapgebrek in een zoektocht naar de best mogelijke setting creëren om direct in slaap te vallen.

slapen nachtrust slaap rust MAN MAN

Op zoek naar tips voor een betere nachtrust

Het is dus al een tijdje een soort van quest van me geworden om de perfecte nachtrust te beheersen. Niet eenvoudig, daar je veel kunt controleren, maar je hoofd toch echt doet wat het wil. Zo kan een chaotische, drukke dag op het werk ervoor zorgen dat je ’s nachts minder goed in slaap valt. Zaken als naar bed en smartphone weg, die moeten inmiddels standaard toegepast worden. Dus daar lag het niet aan. Ondanks m’n zoektocht was ik niet overtuigd van hetgeen op internet werd aangeboden. Vreemde opties boden zich aan en omdat ik niet van plan was mezelf volledig te verlammen om zo ‘in slaap’ te vallen, besloot ik het over een andere boeg te gooien.

Een huisgenoot van me heeft wel eens geadviseerd om naar white noise of regendruppels te luisteren. Het kalmerend effect schijnt slaap op te wekken. Ik heb het geprobeerd, maar echt effect had het niet, ik werd er eerder zenuwachtig van. Desondanks ontstond uit zijn tip wel het idee om eens te kijken naar de technologische ontwikkelingen die m’n slaap kunnen bevorderen. Tenslotte doen wijze mensen er al tientallen – zelfs honderden – jaren onderzoek naar, dat zou inmiddels toch iets opgeleverd moeten hebben?

Ik kwam tot de conclusie dat de techniek me misschien wel een handje zou kunnen helpen. Er zijn namelijk wat handige gadgets ontwikkeld die erop gericht zijn om je te stimuleren. Niet zozeer jou als persoon, maar eens te meer de omgeving waarin jij zoekende bent naar prettige nachtrust. Dat klinkt interessant, dus het is op z’n minst het proberen waard zou je zeggen.

De techniek wordt mijn redding

Mijn oog is gevallen op twee gadgets van Philips die – gezien hun medische expertise – wel eens écht zouden kunnen helpen. Ik ben misschien nogal vatbaar voor bepaalde zaken, maar in een bedrijf als Philips heb ik blind vertrouwen. Niet enkel omdat het van Nederlandse bodem is, maar ook omdat het bedrijf zich in de loop der tijd een groot kennisvlak op medisch gebied heeft ontwikkeld. Je zou dus stellen dat ze wel degelijk weten wat goed voor je is.

De twee hulptroepen waar ik al m’n hoop op vestig zijn de Philips Air Purifier en de Philips Wake Up Light. Ik moet bekennen, al van jongs af aan ben ik gewend met het raam open te slapen. Ik heb een hekel aan ‘hokken’ zonder ventilatie, dus een raampje open is de minimale eis. Tel daarbij op dat ik in een studentenkamer woon die op een goede dag 11 vierkante meter meet en je kunt je voorstellen dat m’n bed zo’n beetje een olifant in een porseleinkast is en de luchtkwaliteit niet altijd van goed niveau is.

Een luchtzuiveraar is voor mij dan ook een zeer prettige keuze, vooral ook omdat ik ervan overtuigd ben dat de ‘zuivere’ lucht die we inademen helemaal niet zo schoon is. Mijn longen mogen dus – zeker in ruststand – best eens getrakteerd worden op schone lucht. De Wake Up Light is daarnaast een natuurlijke wijze van wakker worden. Naar het schijnt is het effect hetzelfde als de opkomende zon die je gezicht beetje bij beetje kietelt en dat heb ik tot op heden altijd ervaren als een zeer prettige manier van wakker worden.

slapen nachtrust slaap rust MAN MAN

Met kleine stappen een groots effect behalen

Het is de bedoeling dat ik met deze twee toevoegingen aan m’n inboedel een effect kan realiseren wat tot dan toe was uitgebleven: goed slapen ’s nachts. Wat me het meest opviel na een paar dagen met beide units is het feit dat mijn ademhaling ’s nachts gigantisch rustig is geworden. Voorheen was dat wel anders – mede doordat ik zo af en toe nog wel eens een sigaretje consumeer. Bovendien stond ik op met een natuurlijke boost die ik nog steeds als erg prettig ervaar. Het doet me wel beseffen hoe belangrijk een goede ademhaling is én goede luchtkwaliteit.

Daarnaast moet ik bekennen dat ik in eerste instantie nogal sceptisch was over de Wake Up Light. Wakker worden door een lamp, het lijkt een slechte grap. Door mijn betere nachtrust ben ik steeds vaker op natuurlijke wijze wakker aan het worden rond het tijdstip dat m’n wekker hoort te gaan. Een logisch gevolg is dus dat de Philips Wake Up Light me hierin net dat extra zetje geeft wat me helpt om daadwerkelijk m’n benen uit bed te slingeren en op te staan. Het is een team van gadgets dat wat mij betreft vooralsnog z’n strepen heeft verdiend. Een goede keuze tot nu toe, al zeg ik ’t zelf.

Het belang van een uitgeruste start

Meer dan ooit merk ik nu hoe belangrijk goede nachtrust is. Mijn concentratie is vele malen scherper dan voorheen en ik raak niet uitgeput. Beter gezegd: ik start m’n dag daadwerkelijk fit, in plaats van rondlopen als een zombie. Mijn vader is een goede doch degelijke man die altijd hamerde op tijdig in bed liggen én slapen. Hij zegt altijd: ‘Er is niets zo belangrijk als een goede nachtrust’, en zo is het maar net weet ik nu.