1. “Je moet rekening houden met je leeftijd”

Sommige mensen hebben bijvoorbeeld al snel een oordeel klaar staan als ze een 50-jarige uit zien gaan in de club. Want wat doet iemand van die leeftijd nou in een nachtclub? Er is niet één manier om oud te worden en wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt hoeft dat niet te betekenen dat je dan gelijk maar bepaalde dingen moet laten vallen. Dus wil je een nieuwe taal leren, een muziekinstrument leren bespelen of bijvoorbeeld een nieuw land bezoeken? Hou dan geen rekening met je leeftijd, want je bent nooit te oud om te doen en te leren. Je kan nog altijd mooie herinneringen maken.

2. “Je zit vast aan je carrière”

Het is nooit te laat om iets te veranderen. Als je na jaren werken toch een carrièreswitch wil maken, moet je dat gewoon doen. Ook op latere leeftijd. Want je moet je dromen kunnen en durven waarmaken en daar is geen leeftijd aan verbonden.

 3. “Je kunt geen goede minnaar zijn”

Tijdens het ouder worden komen er natuurlijk ook steeds meer lichamelijke problemen bij kijken, waar veel mannen zich voor schamen en onzeker over kunnen worden in hun relatie. Zo kan je op latere leeftijd echt wel last krijgen van het feit dat jij ‘hem’ niet meer helemaal hard krijgt. Ook ben je vast en zeker niet meer zo afgetraind als in je twintiger jaren en zo kunnen er nog veel meer problemen ontstaan op bijvoorbeeld het gebied van intimiteit. Maar er zijn veel manieren om hulp te krijgen hiervoor, ook op latere leeftijd. De meeste mannen durven zich hier niet over uit te spreken, maar overal is een oplossing voor.

4. “Je zou geen jongere vrienden moeten hebben”

Vaak wordt er om een of andere reden vaak raar gekeken naar vriendschappen tussen verschillende generaties. Zo is het dus helemaal niet raar om als twintigjarige bevriend te zijn met iemand van 50 jaar, en je hoeft dus niet per se alleen maar te zoeken naar vrienden binnen je eigen leeftijdscategorie. En daarbij kan het ook nog wel erg handig zijn en voordelen bieden. Zo kunnen oudere mannen juist jongere mannen helpen hun weg te vinden in het leven, hen aanmoedigen, steun en advies bieden en hun levenswijsheid delen.

mythes ouder worden

5. “Je moet je autonomie opgeven”

Een van de dingen waar mensen het meest bang voor blijken te zijn als ze ouder worden, is het verlies van autonomie. Zo denken ze dat een huwelijk bijvoorbeeld het einde van bepaalde vrijheden betekent. Ook denken mannen misschien dat ze hun vrijheid zullen verliezen wanneer ze vader worden of dat ze hun financiële vrijheid verliezen wanneer ze met pensioen gaan. Onzin. Het gaat erom dat jij alles in je leven goed managet.

6. “Je krijgt te maken met cognitieve achteruitgang”

Het klopt inderdaad dat je hersenen tijdens het ouder worden een beetje vertragen en dit versnelt wanneer je de vijftig bent gepasseerd. Dat hoeft alsnog niet te betekenen dat je tot ver op je oude dag geen nieuwe dingen kan leren of nieuwe uitdagingen aan kan gaan. Zo blijkt uit elk onderzoek naar het functioneren van neuronen dat je hersencellen werken op basis van ‘gebruik het of verlies het’, net zoals je spieren. Als je dus scherp wil blijven op latere leeftijd, dan moet je juist je geest blijven uitdagen. Zo werd er in een beroemd onderzoek de impact van cijferpuzzelspel op de cognitieve functie onderzocht, en werd er een duidelijke correlatie gevonden tussen de puzzelfrequentie en de gezondheid van de hersenen.

7. “Je krijgt te maken met depressie en eenzaamheid”

Deze mythe kan sommige mensen wel een beetje raken, omdat het in een aantal gevallen helaas wel het geval is. Zo krimpt het sociale leven van mensen naarmate ze ouder worden. Op de middelbare school en de universiteit word je bijvoorbeeld omringd door mensen van je eigen leeftijd, heb je veel vrijheid en gedeelde hobby’s en zit je misschien zelfs wel op een sportvereniging. Wanneer je eenmaal gaat werken, ben je omringd met je collega’s. Wanneer mensen met pensioen gaan zullen ze soms bang worden en zich afvragen wat ze nu dan met hun tijd moeten gaan doen. Het beste advies is dus om bezig te blijven en proberen om je sociale leven tot stand te houden. Zo zijn er namelijk ook genoeg activiteiten die speciaal georganiseerd worden voor oudere mensen.

8. “Je moet er naar je leeftijd uitzien”

Als jij jezelf al jarenlang een bepaalde kledingstijl aanmeet en zin hebt om te experimenteren, doe dat dan gewoon. Of als je een tatoeage wilt laten zetten, je haren wilt verven of gewoon wil experimenteren met een nieuw kapsel of gezichtshaarstijl, heb je van niemand toestemming nodig.

wat gebeurt er als je ouder wordt met je lichaam

9. “Romantiek is voor de jongeren”

Wie heeft gezegd dat liefde, passie en romantiek alleen voor de jeugd is? Als je een relatie of een huwelijk hebt, moet je de vonk proberen levend te houden door regelmatig tijd vrij te maken voor romantiek. Plan dus leuke dates in en blijf samen dingen ondernemen. En ook als je alleenstaand of gescheiden bent op latere leeftijd betekent dat niet dat je geen nieuwe liefde kan vinden. Het is namelijk nooit te laat om jouw persoon te ontmoeten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook datingsites voor singles boven de 50. Je moet jezelf er alleen wel voor open durven te stellen.

10. “Je moet minder sporten”

Ook op latere leeftijd kan je gewoon sporten, en dit kan je zelfs nog heel lang fit houden. Zo is het aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging je weerstand, je testosteronniveaus en de botdichtheid verhoogt. Daarbij kan het ook osteoporose voorkomen. Probeer dus zolang je kan nog aan lichaamsbeweging te doen.