Schokkende veroordeling in Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story  

Centraal in Murder to Mercy staat Cyntoia Brown. In 2004 werd zij voorgeleid vanwege het vermoorden van een man. Voorafgaand aan de moord werd haar leven al gekenmerkt door veel misbruik en mishandeling. Ze werd door haar pooier uitgebuit om seks te hebben met mannen en zo te voorzien in zijn drugsverslaving. Door één van deze mannen voelde ze zich dusdanig bedreigd dat ze hem neerschoot. Uit zelfverdediging, zei Cyntoia Brown destijds. Daar was de rechtbank het niet mee eens. Ze werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Maar daarmee is het verhaal van Murder to Mercy nog niet uit.

Murder to Mercy

Wereldsterren roepen op tot vrijlating

De zaak van Cyntoia Brown kreeg wereldwijde aandacht. Zo werd er een hashtag in het leven geroepen die opriep om haar vrij te laten. Ook riepen sterren als Kim Kardashian, Rihanna en Lana Del Rey op om de veroordeelde haar vrijheid terug te geven. Uiteindelijk werd de zaak opnieuw bekeken. Mag Brown 15 jaar later de gevangenis verlaten? Dat kan je zien in de spannende docuserie Murder to Mercy. Toch wordt ook duidelijk dat het Amerikaanse rechtssysteem veel te wensen overlaat.

Falend Amerikaans rechtssysteem

Als je de trailer ziet is het eigenlijk onbegrijpelijk te bedenken dat Cyntoia Brown tot levenslang werd veroordeeld. Zelf heeft ze dan dus ook een boek geschreven waarin ze het onrecht in het Amerikaans rechtssysteem aankaart. Ook is er dus nu een documentaire. Murder to Mercy staat vanaf 29 april op Netflix. Dat er in Amerika veel zaken niet kloppen, wordt in meer documentaires duidelijk. Een goed voorbeeld hiervan is het recente Betting on Zero. Die documentaire gaat over een veredeld piramidespel en de strijd tegen één van de smerigste bedrijven van Amerika.