Een wereld van twee uitersten

Het lijkt wel alsof we in een wereld van twee uitersten leven. Enerzijds de harde, nietsontziende egocentrische man. Anderzijds Mr. Nice Guy die het iedereen maar naar zijn zin wilt maken. De online wereld zorgt ervoor dat elk beetje informatie voor iedereen beschikbaar is. Meningen worden gevormd en in veel gevallen zorgt een kortzichtige kijk voor een even zo kortzichtige mening. Het iedereen naar zijn zin maken is dus vrijwel onmogelijk. Bij elke mening of uitspraak is er wel iemand op zijn teentjes getrapt en dus houden sommigen hun mond maar.

Nice Guy MAN MAN

Er is niks mis met een passieve en vriendelijke houding. In een tijd van vrouwvriendelijkheid, de #MeToo discussie en andere maatschappelijke discussies – zoals de recente Gillette reclame met z’n bijkomende commotie – is het zelfs iets waarvoor je geprezen wordt. Het wordt echter pas een probleem wanneer deze passieve en vriendelijke houding doorslaat in situaties waarin jij over jezelf heen laat lopen en niet meer voor jezelf opkomt.

Vind een middenweg tussen passiviteit en agressiviteit

In beginsel lijkt deze vriendelijkheid lief, aardig, flexibel en netjes. Ondanks dat dit klopt als een zwerende vinger, zijnĀ er vaak onderliggende ‘angsten’ om niet aardig gevonden te worden. Uiteindelijk zorgt deze levenswijze voor een leven dat andere bepalen in plaats van een leven dat jij zelf kiest. Hoe kan je precies doen wat jij wilt, wanneer je alleen maar bezig bent het andere naar hun zin te maken? Maar wat doe je aan een leven waarin je verkeerd bereidt eten ineens ‘erg lekker’ vindt, elk akkefietje opgelost is wanneer iemand een keer lief lacht en je op alles wat je eigenlijk niet wilt doen toch ja zegt?

Nice Guy MAN MAN

Gelukkig is het antwoord niet om overal een scene te schoppen, iedereen die je per ongeluk aanstoot een klap te verkopen en niks meer te doen wat je ook maar een beetje tegenstaat. Jammer genoeg is dit voor veel van de ‘ongelukkige’ Mr. Nice Guys wel de oplossing die zij bedenken om deze levensstijl te veranderen. Hoe moeilijk is het om een middenweg te vinden?

Toon wat assertiviteit

Hoe moeilijk die soms ook te vinden is, er is een middenweg. Door voor jezelf op te komen en het niet overal mee eens te zijn, ben je niet gelijk opdringerig. Door die ene vrouw mee uit te vragen, ook niet. Er zullen altijd mensen zijn die het zelfs opdringerig vinden wanneer jij als man op een vrouw afstapt in de kroeg. ‘Wat nou als zij daar helemaal niet op zit te wachten’. Tja, dan zegt ze dat wel gewoon.

Wanneer jij een keer nee zegt op de vraag om extra uren te maken, zal je ook echt niet in een keer ontslagen worden. Begin simpelweg met dingen te doen die je wilt doen. Begin simpelweg met dingen uit te spreken die je tegenstaan. De rest zal vanzelf komen wanneer je merkt dat dit helemaal niet zo erg is als dat het lijkt.

Assertiviteit zou net zoals deze 5 kwaliteiten gezien kunnen worden als een kwaliteit die je als man zou moeten bezitten. Net zoals elke kwaliteit is het echter makkelijker gezegd dan gedaan.