Deze motorroutes in Europa zijn aanraders

Het wegennetwerk van Europa is bijzonder geschikt voor een waanzinnige roadtrip. Zo rijd je doodeenvoudig zonder problemen van Rotterdam naar Madrid of een van de andere Europese steden. Pak je de motor, dan combineer je die goede bereikbaarheid met het ultieme gevoel van vrijheid. Hoog tijd om de tien leukste motorroutes aan je voor te leggen.

De Eifel en Ardennen

Ben je niet gewend aan lange ritten, dan kan het zinvol zijn om het even dichtbij huis te zoeken. Geen probleem! Net over de grens vind je een van de mooiste natuurgebieden van Europa: de Ardennen. Dat kan je dus makkelijk in een dagje doen. De hele route is zo’n 170 kilometer lang, bovendien pak je ook een mooi stukje van Duitsland mee.

Grossglockner – Hochalpenstrasse in Oostenrijk

Mocht je toch liever een verre reis willen maken op je motor, dan is Oostenrijk een prima idee. Een korte rit van 48 kilometer met 36 haarspeldbochten zorgt ervoor dat dit zelfs voor de meest ervaren motorrijder een prima uitdaging is. Het hoogste punt is 2500 meter en levert een onvergetelijk uitzicht op.

Grossglockner - Hochalpenstrasse in Oostenrijk route

Zwitserland en Stelvio

Mocht het rijden in Oostenrijk je goed zijn bevallen en heb je geen zin om huiswaarts te keren, check dan buurland Zwitserland. Hier ligt de Steviopas en is feitelijk een stukje van Europa wat je gezien moet hebben. Je rijdt dan dwars door de Alpen én door een van de mooiste nationale parken van Zwitserland. Een absolute must-see, al was het alleen maar vanwege de 22 indrukwekkende Zwitserse bergtoppen die je onderweg tegenkomt. Neem er wel de tijd voor, in totaal gaat het om ruim 1400 kilometer.

Transfagarasan Road – Roemenië

Als je jouw ultieme vriendenvakantie gaat plannen, zal je wellicht eerder aan de bekende vakantielanden als Frankrijk, Duitsland en Spanje denken. Op zich niks mis mee, maar er is meer te zien. Zo is de Transfagarasan Road in Roemenië een prima manier om een heel ander deel van Europa te ontdekken. De route van ruim 90 kilometer voert je door het prachtige Fagarașgebergte en dwingt je om regelmatig te stoppen en te genieten van het uitzicht.

De Franse passen

Ga je liever de vertrouwde vakantielanden bezoeken, dan mag Frankrijk niet ontbreken. Natuurlijk blijft het zuiden een geliefde streek voor motorrijders. Deze route voert je langs de bekende plekken als de Cote d’Azur, de Gorges du Verdon, de Franse Alpen en naar de Mont Blanc. Dat je hier een prima vakantie kunt beleven lijkt ons niet meer dan logisch.

A-397 – Spanje

Als je al eens in Frankrijk hebt gereden, dan is Spanje natuurlijk minstens zo interessant. Is de afstand geen probleem, dan belooft het zuiden van het Iberisch schiereiland een ware happening te worden. Onze tip: vertrek vanuit Marbella via de A-397. Snelle stukken worden afgewisseld met wat ruigere delen en zijn ideaal voor de ervaren toerrijders onder ons.

Passo della Futa – Italië

Naast de bekende vakantielanden als Frankrijk en Spanje bestaat er ook nog zoiets als Italië. Nu gaat het even niet om de pizza’s en pasta’s, maar om de indrukwekkende natuur. Om het even duidelijk te schetsen: het gebied tussen Bologna en Firenze is ideaal voor motorliefhebbers. Strada Statale 65 ofwel de Passo della Futa voert je door twee bekende wijngebieden: Toscane en Emilia-Romagna. Ben je niet bang van een grote hoeveelheid bochten en is tijd geen factor van belang? Dan is dit zeker een uitdaging voor jou en je vrienden.

motorroute italië europa roadtrip

De Franse Cote d’Azur

We hadden het al eerder over de Cote d’Azur in Frankrijk. Ook al staat dit gebied bekend als de geliefde vakantieplek voor de rijken der aarde, ook op de motor is dit een prima streek om te vertoeven. De weg langs de kust is zo’n 230 kilometer lang en is bij uitstek geschikt voor een waanzinnige motorvakantie met je vrienden. Neem vooral de tijd en ga het niet in een dag afraffelen, de kans is groot dat je dan ontzettend veel mooie plekjes mist.

Les Lacets de Montvernier – Frankrijk

Frankrijk blijft een ideaal land land voor een waarnzinnige roadtrip. Je hoeft je dan niet te beperken tot de bekende (lees: toeristische) streken. In het departement Savoie kun je je helemaal uitleven. Dat wil zeggen, als je niks tegen haarspeldbochten hebt. De Lacets de Montvernier is een prima route die begint bij het dorpje Pontamafrey en maar liefst zeventien haarspeldbochten kent. Zoek je dus een avontuurlijke route en heb je niks met strak geasfalteerde wegen, dan is dit wel jouw ding.

De Trollstigen route – Noorwegen

Kan geen van de bovenstaande motorroutes je echt enthousiast maken, overweeg dan de andere kant op te gaan, naar het noorden van Europa dus. Ook al denk je dat Scandinavië weinig te bieden heeft, voor een doorgewinterde motorfanaat is het juist een van de meest aantrekkelijkste gebieden in Europa. Vooral de Trollstigen route mag niet op je bucketlist ontbreken. Deze route, ook wel de Trollenroute genoemd is misschien niet lang, maar wel super interessant. Via een motorroute van slechts 20 kilometer kom je tal van bijzondere plekjes tegen op deze ultieme vriendenvakantie in Europa.