Stel, je wilt naar de sportschool gaan en je bent er soort van gemotiveerd voor, maar om jezelf extra te motiveren heb je jezelf een beloning gegund. Als je de komende twee maanden drie keer in de week sport, trakteer je jezelf op een nieuwe televisie/nieuwe schoenen/etentje/whatever. Maar is dit eigenlijk wel de juiste motivatie?

Dit komt als een verrassing, maar dat is het niet. Een studie onderzocht hoe financiële incentives het best kunnen worden ingezet om gezond gedrag te stimuleren. Uit de resultaten blijkt dat mensen anders reageren op dezelfde beloning. Dat was te danken aan de manier waarop deze werd voorgelegd.

motivatie MAN MAN

Het onderzoek 
De eerste groep zou na een maand sporten veertig euro ontvangen wanneer ze iedere training 7000 steps zouden doen. De tweede groep kreeg bij start van de maand veertig euro en zou dit geld verliezen wanneer ze niet iedere training 7000 steps deden. Van de laatste groep haalde vijftig procent meer mensen de incentive, dan van de eerste. Mensen zijn sneller gemotiveerd wanneer ze iets te verliezen hebben.

Dus, zeg niet tegen jezelf dat je die nieuwe televisie mag kopen als je je fitnessdoelen hebt behaald, maar koop die televisie, geef deze aan een vriend van je en zeg hem dat als je het doel hebt behaald hij de televisie aan je mag geven. Zo niet, terug naar de winkel dat ding. Of die maat van je mag de tv houden. Ligt eraan hoe aardig je ‘m vindt.