Moeilijke vragen sollicitatie
Het hebben van een sollicitatie kan best wat stress met zich mee brengen. Je probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden en rekening te houden met de moeilijke vragen die komen gaan. Toch kom je tijdens zo’n gesprek altijd voor verassingen te staan. De vragen die ze stellen had je totaal niet verwacht. Je probeert je er nog door heen te praten maar het antwoord op de vraag? Je hebt geen idee. Om je een handje te helpen hebben wij een aantal van deze bijzondere, moeilijke en lichtelijk aparte vragen op een rijtje gezet zodat jij de volgende keer briljante antwoorden kunt geven.
Welke 5 woorden zouden er op je verjaardagstaart staan die jij van je oude baas krijgt?
Een behoorlijk rare vraag zou je denken, maar deze vraag is bedoeld om te ontdekken hoe jij denkt dat je oude werkgever jouw ziet. Voordat je roekeloos allerlei termen op tafel gooit, bedenk dan eerst hoe collega’s jou beschrijven. Je mag hierin best creatief en zeker onderscheidend zijn van anderen, maar ga hier niet in overdrijven. Ga tevens niet voor de cliché antwoorden als: harde werker. Dat zal iedereen zeggen. Je kan hier goed op inspelen door middel van personen. Noem een bekend persoon op die bijvoorbeeld heel verantwoordelijk is of geen uitdaging uit de weg gaat.
Met welk persoon uit de geschiedenis zou je willen uiteten en waarom?
Voordat je een antwoord geeft, bedenk dan goed wie voor jou een grote inspiratiebron is. Denk daarbij aan waarom je degene hebt uitgekozen en wat hij of zij zo bijzonder maakt. Wat heeft hij of zij bereikt? Zou je er vrienden mee willen zijn en tot slot wat zou je graag willen bespreken tijdens het diner.
Welk merk representeert jou als persoon?
Dus geen merk dat je leuk vindt of veel producten van hebt, maar een merk dat bij je past als persoon. Ga na bij jezelf welke waarden jij persoonlijk belangrijk vindt en zoek daar een merk bij die dezelfde kernwaarden heeft. Vind je familie heel belangrijk? Kies dan een bedrijf uit dat family-based is. Leg je kernwaarden uit in combinatie met het merk en verklaar waarom deze zo belangrijk voor je zijn.
Wat doe je als een collega een irritante gewoonte heeft en je wilt dat het stopt?
Wederom een vraag waar je zelf misschien niet zo snel opkomt. Waarschijnlijk zou je antwoorden met ‘Vragen om op te houden’, maar nee dat is geen goed antwoord. De vraag is om erachter te komen hoe je omgaat met collega’s.
Probeer het te richten op een eerder voorgevallen situatie. Wat irriteerde je? Hoe heb je het opgelost? Wat kun je doen als het nog een keer gebeurd? Beschrijf alle stappen die je zou nemen om de situatie op te lossen zonder dat je een negatieve relatie krijgt met je collega.
Welk deel van de krant lees je als eerste?
Deze vraag is er om je beter te leren kennen als persoon. Het lijkt een redelijk makkelijke vraag maar antwoord niet te snel. Ga bij jezelf na welk thema je het meest aantrekt, bijvoorbeeld technologie of politiek. Probeer een manier te bedenken om het thema te verbinden dat je al professional aanspreekt. Een thema waar jij in uitblinkt.
Wat is er mis met je vorige / huidige werkgever?
Deze vraag is absoluut niet bedoeld om degene publiekelijk af te kraken maar om erachter te komen waarom je opzoek bent naar een nieuwe baan. Ga niet al je frustraties uiten maar betrek het op jezelf. Waar ben je naar opzoek? Dit kan bijvoorbeeld een uitdagende baan zijn of voor meer carrière dan dat je nu hebt.
Wie is de slechtste manager die je ooit hebt gehad?
Wederom niet bedoeld om degene de grond in te boren. Om deze vraag het beste te kunnen beantwoorden kun je uitleggen welk type vorm van management niet goed bij je past. Heb je geen slechte ervaringen? Geef dan gewoon eerlijk antwoord en ga niks verzinnen. Wil je meer vrijheid of vind je het fijn als er duidelijke kaders zijn?
Ben je na het zien van deze vragen nog steeds niet zeker van je zaak? Met deze punten ga jij beter je sollicitatiegesprek in.