Maak je huiswerk

“Je kunt je nooit teveel voorbereiden voor een sollicitatiegesprek”, zegt Charlie Gibbs, auteur van How to Answer Hard Interview Questions. Volgens Gibbs en andere interviewexperts is elke minuut die je besteedt aan voorbereiding van je sollicitatie een investering in je toekomstige carrière. Je moet bereid zijn om te kunnen antwoorden op moeilijke vragen en om over persoonlijke termen te praten.

Gibbs suggereert dat, naast het controleren van hun LinkedIn-profielen, je ook moet zorgen dat je enige kennis hebt over het bedrijf. Lees dus de website goed door en sla alle belangrijke punten die je tegenkomt op.

Warm je stem op

Om indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek en andere dagelijkse gesprekken, moet je stem zowel vertrouwen als warmte uitstralen. De kwaliteit van je stem wordt, ondanks het een belangrijk element is in een gesprek, meestel over het hoofd gezien. Het verlagen van de toon van je stem zorgt ervoor dat je meer betekenis geeft aan wat je zegt. Lagere tonen klinken inhoudelijker en daarom klinkt het gene wat je bedoelt ook belangrijker.

Sollicitatie MAN MAN
Foto via: Nik MacMillan

Het 5-punten-programma

Robin Ryan heeft de 5-punten-programma ontwikkeld. Hiermee kun je het gesprek op je sterke punten gericht houden en tegelijkertijd de werkgever geïnteresseerd houden. “Het 5-punten-programma is een vooraf bepaalde analyse waarin je jouw vijf beste eigenschappen selecteert en deze eigenschappen herhaaldelijk illustreert tijdens een sollicitatiegesprek”, schrijft Ryan.

Hoe je dit programma kunt opbouwen is heel eenvoudig. Vermeld alle belangrijke verantwoordelijkheden, prestaties en alle sterke punten of vaardigheden uit je vorige banen. Ten tweede kun je gebruik maken van je netwerk om zoveel mogelijk informatie te krijgen over jouw interviewer of toekomstige werkgever. Tot slot is het belangrijk om vaardigheden en ervaringen, die het belangrijkste zijn voor jouw werkgever, samen te stellen in een lijst. Hierin zet je dus de onderwerpen waarvan jij wilt dat ze aanbod komen. Dit is het 5-punten-programma.

Maak je niet druk

Hoe lucratief deze baan ook mag lijken, je moet jezelf eraan herinneren dat er veel meer banen zijn waar jij geschikt voor bent. Wees niet te teleurgesteld en houd volle moed om verder te solliciteren. Denk ook goed na of jij zelf deze baan wilt hebben.