Je hebt net dat papiertje in je zak en bent klaar om de markt te vernietigen met innovatieve, ambitieuze ideeën. Toch verloopt de carrière toch niet helemaal zoals verwacht. Je eindigt toch achter dat bureau waar je zwaar onder je niveau betaald krijgt en het liefst veertig uur per week de toetsen uit je toetsenbord trekt. Mentaal loop je een paar deuken op. Dat toekomstbeeld vol succes ligt ineens toch verder van je bed, dan je voorheen had gehoopt. Maar geen stress. Met een aantal mentale veranderingen ligt de weg richting succes weer helemaal open.

Investeer in jezelf

De meest veilige investering die je kan maken is die in jezelf. Maar hoe investeer je in jezelf? Door kennis op te doen. Lees bijvoorbeeld iedere dag een minuut of dertig, luister naar relevante podcasts en spreek af met mensen waar je energie van krijgt. Niet dat je moet transformeren in een lopende encyclopedie, maar het helpt om kennis te hebben van meerdere onderwerpen en er over kan praten. Wees altijd leergierig.

succes-2

Daar tegenover staat wel dat je je jeugdigheid niet overbord moet gooien. Leeftijd is maar een nummer en zegt niets over jouw mogelijkheden. Het is niet te vroeg om een droom na te leven. Ook de mensen om je heen zullen je hierin steunen. Iedereen ziet graag hardwerkende, intelligente en vastberaden jonge mensen strijden voor succes.

Onthoud wel dat je ook moet ontspannen. De drang om te blijven vlammen is hoog wanneer je gepassioneerd bent en ergens voor wilt gaan, maar dit op die manier lopen mensen regelrecht dat bad in gevuld met depressie en belanden ze in een burnout.

Mentale rust

Productiviteit wordt vaak verhinderd door iets genaamd focus. Focus die je weleens verliest. Het verliezen ervan wordt versneld doordat je zelf niet bewust bezig bent met hetgeen dat je aandacht afleid. Zorg er dus voor dat je doorhebt wanneer je aandacht van je daadwerkelijke doel wordt weggedrukt en herken het wanneer je aan het dromen bent. Analyseer dagelijks wat je die dag hebt gedaan en zoek naar punten van verbetering.

Tevens helpt het maken van keuzes te minimaliseren. Natuurlijk, er komen altijd keuzes op je pad, maar er zijn punten waar je je eigenlijk niet dagelijks druk om hoeft te maken. Leg bijvoorbeeld je kleding klaar voor de rest van de week en bedenk al wat je gaat eten de rest van de week.

succes-1

Denk groot

Stel doelen. Stel ze voor één, vijf, en tien jaar en zorg ervoor dat je hier dagelijks mee geconfronteerd wordt. Vraag jezelf eens af wat er gebeurd als je dat tien-jarendoel in één jaar zou behalen. Wanneer je werkprocessen efficiënter en effectiever weet uit te voeren op zo’n manier dat je het dubbel, of driedubbel zoveel werk weet te verzetten in dezelfde tijd, maak je stappen. Dit refereert weer naar het vasthouden van focus. Plan je doelen dus strak en zoek naar een manier waardoor jij wordt uitgedaagd het meest uit jezelf te halen.

Dit alles is terug te vertalen naar een gedachte, wat geloof in jezelf is. Als jij dit niet doet, wie dan wel? Succesvol ben je als je weet hoe je faalt en creatieve oplossingen hebt bedacht om dit in het vervolg te omzeilen. Het moment dat jij ervan bent overtuigd dat je alles kan leren en ontwikkelen, is het moment dat succes voor de deur ligt.

Weet je nog niet helemaal waar je moet beginnen? Start dan met een belofte aan jezelf om dagelijks te streven naar excellentie. Bepaal voor jezelf wanneer jij het idee hebt dit bereikt te hebben.