Mindhunter: de perfecte casting van Netflix

Dat Netflix de controverse niet uit de weg gaat mag inmiddels bekend zijn, maar met Mindhunter tillen ze het geheel naar een compleet nieuw niveau. Kijk en huiver en overtuig jezelf dat het echt niet Charles Manson zelf is die zijn eigen rol speelt.

Oliver Cooper versus Son of Sam

Hoe eng de misdaad wellicht ook is, de gelijkenis tussen Oliver Cooper en Son of Sam is mogelijk nog angstaanjagender. Son of Sam, wiens echte naam David Berkowitz is, is het best bekend voor het trollen met de politie (en als seriemoordenaar). Hij liet de autoriteiten tonnen freaky brieven achter tijdens een echt krankzinnige klopjacht, en werd berucht omdat hij de bevelen van de hond van zijn buurman Sam, letterlijk opvolgde. Het zal je dan ook niets verbazen dat hij volledig gestoord was.

Holt McCallany (Bill Tench) versus Robert Ressler

Het zou zijn broer kunnen zijn! Bill Tench speelt niet alleen profiler Robert Ressler, die nauw samenwerkte met John E. Douglas, hij lijkt er ook verdacht veel op. Hij werkte ook aan de zaak van kannibaal en seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. Die dus. Overigens is Robert Ressler de bedenker van de term seriemoordenaar.

Jack Erdie versus Richard Speck

Alle moordenaars op deze lijst zijn nou niet echt de meest fijne kerels. Logisch, het zijn moordenaars. Maar de ene crimineel is de andere niet. Neem bijvoorbeeld Richard Speck, waarschijnlijk behoort hij tot de ergste in zijn soort. Deze man martelde en doodde acht student-verpleegkundigen in een ziekenhuis in de nacht van 13 juli. Ze werden eerst gevangen gehouden in een kamer waarna ze stuk voor stuk als vorm van tijdverdrijf gezellig werden afgeslacht.

mindhunter

Speck verscheen slechts in één aflevering van Mindhunter en wel in het eerste seizoen. Hij wordt gespeeld door Jack Erdie en eerlijk gezegd vragen we ons af of hij niet stiekem familie is van Speck.

Cameron Britton versus Ed Kemper

Ed Kemper (ook bekend als “de mede-moordenaar”) is verantwoordelijk voor de dood van 10 mensen, inclusief zijn grootouders en zijn moeder. Geen fijne vent dus en voor we het vergeten, hij had ook een luguber fetisj: hij was ook een necrofiel. In gewoon Nederlands: hij doet ‘het’ met lijken. In zijn geval met de lichamen van zijn slachtoffers.

 

Kemper gaf zichzelf aan nadat hij zijn moeder had vermoord. Naar eigen zeggen omdat hij ‘gelukkig is met zijn leven in de gevangenis’. Zoals Mindhunter aangeeft, was deze kerel van vitaal belang om de beweegredenen van een moordenaar te begrijpen, dankzij zijn hoge intelligentie en zijn bereidheid om te praten.

Damon Herriman versus Charles Manson

Damon Herriman lijkt niet alleen op Charles Manson, het is hem gewoon. Althans, dat zou je denken als je niet beter weet. Het is het klassieke voorbeeld van typecasting. Het vervelende  van Herriman is juist zijn gelijkenis met Manson. Eerder werd hij ook al gecast voor de rol van de  beruchte cultleider in Quentin Tarantino’s nieuwe film Once Upon a Time in Hollywood. Kijk, dan is het natuurlijk wel een dingetje. Zijn dingetje welteverstaan.

 

Manson verschijnt in seizoen 2 van Mindhunter als Holden’s seriemoordenaar. Voor het geval je nog niet bekend bent met het hele verhaal rondom Manson, waarschijnlijk ben je dan geboren na 2000, Manson dankt zijn bekendheid aan het feit dat hij zijn volgelingen opdracht gaf onschuldige mensen te vermoorden, waaronder de actrice Sharon Tate.

Benieuwd hoe goed de cast nou écht lijkt op de mensen waarop de rollen gebaseerd zijn? Klik dan op deze links voor foto’s.