Afleiding

Veel zaken vragen je aandacht. Of beter gezegd: leiden je aandacht af. Want hoe bevredigd voel jij je nu eigenlijk na een half uur aan tijd doorbrengen op social media? Waarschijnlijk was je allang vergeten wat je aan het doen was, totdat je bij de berichten aankwam die je een uur geleden ook al voorbij zag komen. Oeps. Hetzelfde geldt voor de mail en WhatsApp. Constant staat je mail op de achtergrond te borrelen, en met de mogelijk tot WhatsApp op je computer, blijft geen inkomend bericht meer onopgemerkt.

Concentratie

Dit lijkt fijn, door het up-to-date karakter hiervan, maar denk eens aan wat er gebeurt met je concentratie. Ook al ga je alleen even naar de wc, beantwoord je één berichtje of scroll je door je Spotify-muzieklijst heen, het kost je gemiddeld 10-15 minuten voordat je concentratie volledig terug is nadat je onderbroken bent. En dat iedere keer weer.

tijd verspillen man man

Slordigheidsfoutjes

Onlangs onderzoek van LinkedIn toont aan dat gemiddeld 89 procent van de mensen zijn dagelijks voorgenomen doelen niet weet te bereiken. We worden constant van alle kanten geprikkeld, onze hersenen zijn moe en we beginnen slordiger te worden in wat we doen. Hoe vaak ik wel niet op de fiets zit en er mensen midden op straat – zebrapad of niet – stilstaan, een appje sturen, een meter doorlopen en weer stilstaan. Iets met verkeer, aanrijding en doodwens.

Look at Larry Page, Reid Hoffman and Steve Jobs. They know their why, their leadership purpose and match it with focus and speed.

3 stappen

Per werkdag van 8 uur hebben we maar liefst 480 minuten te besteden. Wil je meer uit je dag halen, begin dan met deze drie stappen: clarify, simplify en multiply. Verklein eerst de focus. Niet: ik wil afvallen, nieuwe liefde vinden of carrière maken. Maar: ik wil minderen met suikers eten of me verdiepen in social media marketing. Weet waar je heen wil en ook vooral welke kant je niet op wil. Fouten maken is hierbij helemaal niet erg, zolang je ze maar op tijd herkent.

960 maanden in een 80-jarig leven. Dat zijn 28800 dagen, 691200 uren en 41472000 minuten te besteden aan een fijn leven. Waarom zo veel tijd verspillen aan het checken van foto’s van andere mensen hun vrienden of energie stoppen in een carrière die niet de moeite waard is?