Van wie is het gigantische bedrag?

Voor veel mensen klinkt die als een droom, maar voor de staat South Carolina is het eerder een nachtmerrie. Republikeinse gouverneur Henry McMaster bevestigde vorige week dat er ‘geen geld verloren is gegaan’ na deze verrassende ontdekking. Het lijkt erop dat dit het gevolg is van aanhoudende boekhoudkundige problemen, die zijn begonnen na een computersysteemtransitie in 2010.

Senator Larry Grooms, die een Senaatscommissie leidt om het probleem te onderzoeken, zei: “Het is alsof je naar de bank gaat en de bankpresident vertelt je dat we veel geld in onze kluis hebben, maar we weten gewoon niet van wie het is.” Nu proberen onderzoekaccounts het mysterie te ontrafelen, maar dat blijkt niet makkelijk te zijn.

In 2023 moest controleur-generaal Richard Eckstrom zelfs aftreden nadat zijn bureau per ongeluk $ 3,5 miljard te veel aan onderwijsinstellingen had gegeven. Dit was een ongelooflijke fout die hem dus zijn baan kostte. De papierfout begon in 2007 en blijft tot op de dag van vandaag een probleem.

Op dit moment is het mysterie dat er geld ook contant geld op de rekening staat, dat op een bankrekening is gestort. Ambtenaren hebben het probleem destijds nooit aangepakt toen ze het ontdekt hadden. Het lijkt erop dat geld werd overgeboekt naar een rekening om de boeken in evenwicht te brengen toen de boeken van de staat niet klopten. “Politiek zou eigenlijk geen rol moeten spelen. Mensen hebben liever dat hun accountants geen speurhonden zijn”, zei Grooms.

Er zijn nog steeds enorm veel vragen over de mysterieuze gebeurtenis, waarbij de staatsleiders nog steeds niet weten waar het bedrag van bijna twee miljard vandaan komt, als die informatie al beschikbaar is. “Het zorgt niet voor meer vertrouwen. Maar het goede nieuws is dat er geen geld verloren is gegaan”, aldus gouverneur Henry McMaster.