Het huwelijk tussen neef en nicht zorgt voor gezondheidsproblemen bij kind

Ongeveer 10 procent van de huwelijke wereldwijd vindt plaats tussen neven en nichten. Gemiddeld deelt een persoon 12,5% DNA met zijn of haar neef en 3,13 % met een achterneef. Hierdoor is de kans op gezondheidproblemen bij nakomelingen groter dan normaal.

Op Reddit deed een 21-jarige student zijn verhaal. Hij beweert dat de genetische overeenkomst tussen zijn ouders ervoor heeft gezorgd dat hij gezondheidsproblemen heeft. Hij schreef op Reddit:  “Mijn ouders zijn familie. Van alle mensen op de aarde kozen zij elkaar. Ik heb zoveel gedoe gehad met andere kinderen en familieleden”, schreef hij. Daarnaast heeft hij acht jaar geen contact gehad met zijn familie.

De man is gediagnosticeerd met ongedifferentieerde schizofrenie, een ziekte waarbij iemand extra kwetsbaar is voor psychoses. Hij slikt hier nu medicijnen voor, maar zijn leven op de universiteit is hierdoor de hel voor hem. “Rond mijn vijftiende/zestiende begon ik afstand te nemen van mijn ouders. Ik trok meer naar mijn opa, oma, tantes en ooms toe. En ik was dankbaar voor hun hulp en troost”, schreef hij.

Volgens zijn huisarts en therapeut zou dit komen doordat zijn ouders neef en nicht zijn. Zij vertelde dat nakomelingen van mensen die familie van elkaar zijn vaker last kunnen krijgen van mentale problemen. Het raakte de man heel erg om dit nieuws te horen. Zelf denkt hij ook borderline te hebben, maar veel symptomen overlappen met elkaar.

Maar dat is helaas niet het enige waar de man last van heeft. Ook heeft hij grote cysten in de lever door een leverziekte. Alle twee zijn ouders hebben deze ziekt ook, want het zit in de familie. Hierdoor was de kans zeer groot, dat hij het ook zou krijgen. Verder heeft hij last van chronische pijn, opgezette buik, vermoeidheid, moeite met ademhalen, rugpijn en nog meer. Het goede nieuws is, dat hij op de wachtlijst staat voor een levertransplantatie.

Een haat-liefdeverhouding

Hij geeft een toe een haat-liefdeverhouding te hebben met zijn ouders, maar het was volgens hem de beste keuze om bij zijn oma in te trekken voor zijn opleiding. Ook schreef hij: “Ik hou zeker van mijn ouders, net als iedereen dat voor zijn ouders doet, maar ik wil gewoon een verontschuldiging, dat ze niet aan andere hebben gedacht.” Toch denkt hij ze niet te kunnen vergeven, ook al bieden ze hun excuses aan.

Een Reddit-gebruiker schreef: “Je gevoelens zijn zeer terecht. Het is een egoïstische keuze van ze geweest om met elkaar te trouwen en kinderen te krijgen. Heb je er ooit aan gedacht om aan beiden een brief te schrijven over hoe hun keuzes jou fysiek en mentaal hebben geschaad?”