Eenmaal geland in Mexico-City, ben ik gelijk richting het Zuiden verder gegaan. Boven de hoofdstad schijnen er ook nog een paar vette steden te liggen, maar hoe Noordelijker, hoe minder toeristisch en hoe meer criminaliteit. Alhoewel de meeste hoofdsteden niet worden aangeraden om te verblijven, bleek achteraf dat Mexico-City een must go is. Helaas hoorde ik dit toen ik er al tussenuit geknepen was. Ach, keuzes.

Oaxaca

Eerste stop in Mexico: Oaxaca (spreek uit: Ohakka). By far my favorite. Hier raad ik je Iguana Hostel aan: een plek vol met chill spots, gekke Ausies en een enorm dakterras, waar wordt gebarbecued als de baas hier zin in heeft. Oaxaca heeft net als Granada in Nicaragua een vrolijk gekleurd stadscenter, waar in dit geval zelfs geen auto’s mogen rijden. Oaxaca staat bekend om haar kaas, dus mocht je die missen uit Nederland, dan is de quesadilla er om je kaasinname weer op peil te brengen.

Oaxaca Mexico

Mazunte

Mazunte is een dorpje vlakbij Puerto Escondido, aan de westkust van Mexico. In Mazunte bevinden zich een paar winkels, een zee-aquarium en wat yogacenters, maar het is verder een behoorlijk gehucht. Ik ging erheen voor een meditation retreat bij Hridaya, waarbij je bijna 4 dagen in stilte doorbrengt, omgeven door natuur en je eigen gedachten. Intens.

Puerto Escondido

Na de retreat hield ik het niet meer in Mazunte, dus snel op naar de grotere stad: Puerto Escondido. Ook één van mijn favo’s. Ideaal voor surfers en uhm… andere strandliefhebbers. De stad zelf is niet bijster boeiend, maar er zijn prachtige stranden, waar je je dagen door kunt brengen. De meeste hostels zijn dan ook ingesteld op zo veel mogelijk chillen en feesten, zoals Bonobo Surf House vlakbij baai Carrizalillo.

Puerto Escondido, Mexico

San Cristóbal de las Casas

In deze stad is mijn absolute aanrader hostel La Isla, ofwel Het Eiland. Geen hostel dat met zo veel liefde je ontbijt bereidt in de ochtend. Chill vibes all over the place. San Cristóbal is enigszins te vergelijken met Oaxaca, door het veelzijdige stadscenter en de mooie uitzichten wanneer je de heuvels beklimt. San Cristóbal heeft daarbij een enorme markt met lokale hebbedingetjes.

San Cristóbal de las Casas in Chiapas, Mexico

Palenque

Palenque is een bekend gebied met Maya-ruïnes in Mexico, die zich bevinden tussen uitgestrekte veld met jungle (prachtig uitzicht vanaf de top). Grappig feitje is dat een groot deel van Mexico gewoon nog van de Maya stammen is en zij dus ook dik aan ons verdienen. Wil je avontuurlijk overnachten en bij het kampvuur zitten tot in de late uurtjes? Neem dan eens een kijkje bij Jungle Palace.

Palenque Mexico

Tulum

Voordat ik besloot naar Guatemala te gaan, moest en zou ik nog de Caribische kust opzoeken. Tulum staat bekend om de stranden en ruïnes, maar als je net in Palenque bent geweest, zijn dit enkel wat bij elkaar geraapte stukjes steen. Een zoetwaterduik nemen kan in één van de vele cenotes, zoals Dos Ojos of Azul. Naar eigen keuze kan dit ook inclusief schildpadden of mini-krokodillen. Qua hostels zit je goed bij Mama’s Home. Iets prijziger dan de meesten, maar absoluut the hostel to be.

Bacalar

Bacalar ligt aan een prachtig Caribisch meer en heeft een klein centrum met allerlei restaurants. Je kunt vaak alleen niet voor beiden gaan bij het boeken van je hostel. Dingetje om rekening mee te houden. Zelf zat ik in een luxeoord hostel, ver van het centrum vandaan (wat mij betreft een beetje decadent). Bacalar is de plek om te chillen, kajakken te huren en nog meer cenotes te bezoeken.

Yucatan Cenotes

Volgende week sluiten we onze reis door Centraal-Amerika af met het Guatemala reisverhaal! To be continued.