Nicaragua

Toen ik in Nicaragua aankwam, was ik nog een groentje. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten. Met niet meer dan geduld en nieuwsgierigheid om daarachter te komen. Wat ik al snel had uitgevogeld, is dat de (grote) steden zich dicht bij elkaar bevinden. Je bent dus niet gelijk 10 uur van je dag kwijt om naar een volgende plek te gaan. Na in Mexico geweest te zijn, besef je je dit maar al te goed. Hand opsteken, tas op het dak en een plekje vinden maar. Omringd door een geur van gegrilde kip en 20 bezwete Latino’s die je aankijken alsof je hier niet thuis hoort. Ohja.

Nicaragua Centraal Amerika

León

León staat bekend om zijn authenticiteit, al vond ik het hier iets te chaotisch. Met het constante getoeter van auto’s, steeg de hitte me een beetje naar het hoofd denk ik. Ach, dingen moeten wennen. Wat wel heel cool was, is het vulkaan boarden van de Cerro Negro (zwarte berg). Eigenlijk niks meer is dan keihard naar beneden sleeën op een houten plank. “Je kunt wel afremmen, maar ga je eenmaal hard, dan is er geen weg terug.” Fack it, dacht ik. Waarna ik met een rotsnelheid de berg af sjeeste en onderweg het board gelanceerd af werd omdat ik voor iemand moest uitwijken. Een blauwe bil, maar het was het waard. Op naar Granada!

Nicaragua Centraal Amerika

Granada

Granada is wat mij betreft één van de leukste steden. Misschien door mijn verblijf in hostel Oasis, waar je ’s ochtends onbeperkt pannenkoeken kunt eten, ’s middags een duik in het zwembad neemt en ’s avonds met z’n allen een film kijkt op het enorme home cinema scherm. Of lekker gaat stappen natuurlijk, veel leuker. Zeker als je de volgende ochtend om 8:00 uur alweer fris je Spaans mag gaan oefenen. Tja, siësta bij thuiskomst dan maar.

Nicaragua Centraal Amerika

San Juan del Sur

Gelijk na mijn Spaanse lessen sprong ik met wat mensen van mijn hostel in de gekleurde chickenbus naar San Juan del Sur, waar ik de eerste zee zou gaan zien in drie weken tijd. San Juan staat bekend om haar wekelijkse poolparty: Sunday Funday. Drie party hostels, dansen bij het zwembad en dronken op het strand eindigen, en dat alles zo schaarst mogelijk gekleed. Fun it was. Ga in San Juan del Sur voor hostel Surfing Donkey, die hun gasten van tijd tot tijd meenemen op een surftripje. Lekker touren in de jeep en de hele dag aan een privéstrand liggen om bij te komen van de zondag.

Nicaragua Centraal Amerika

Isla de Ometepe

Isla de Ometepe is dan wel geen stad, maar een eiland, dat ook echt het bezoeken waard is. Ga hier naar hostels Little Morgan’s, Lazy Crab of El Zopilote voor de eco liefhebbers. Ometepe staat bekend om haar natuur. Ik raad ik je aan een scooter te huren (de reden hiervoor vind je in de volledige Centraal Amerika bucketlist) en het eiland rond te trekken. Ook kun je het meer op gaan met een kajak of te voet één van de vulkanen beklimmen. Ter ontspanning vind je ergens verstopt de Ojo de Agua, een natuurlijke bron met enorm helder water. Bezweet en uitgeput na mijn fietstocht, kon ik dit wel waarderen.

Nicaragua Centraal Amerika

Nicaragua is het veiligste land van Centraal Amerika, zegt men. Dat het zo toegankelijk is, maakt Nicaragua en haar gekleurde dorpjes, lekkere eten en vriendelijke inwoners het perfecte land om je reis mee te beginnen. Mexico en Guatemala to be continued!