HIIT is veel meer dan cardio

Terwijl de HIIT-methode vaak wordt gebruikt als onderdeel van een cardiotraining, blijkt het in veel gevallen niet zo zwart-wit te zijn als veel sporters denken. Uiteraard zorgt de hoge intensiteit van de training voor een positief effect wat betreft de vetverbranding, maar dat is niet alles. Een goed uitgevoerde HIIT-training is ook een prima hulpmiddel om nog gespierder te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van ACE (American Council on Exercise). Een intensief onderzoek naar het effect van de trainingsmethode liet opvallende conclusies zien.

 

Word je met HIIT sneller gespierd?

De resultaten van het onderzoek staan niet op zichzelf. Eerder bleek al dat je met de HITT-methode meer spiermassa kon opbouwen en meer vet kon verbranden in een beperkte tijdspanne. Dat ontdekten onderzoekers van de McMaster University in Canada.

Een kortdurende, zeer intensieve training bleek namelijk hetzelfde effect te hebben als een langdurige training zonder wisselende inspanningen. Kortom, als je jouw training voortaan net iets effectiever én spannender wilt maken, dan is HIIT de aangewezen methode.

Voor het Amerikaanse onderzoek werd vooral gekeken naar de effecten van de verschillende trainingsmethodes. Zo werden de deelnemers in drie groepen verdeeld: een controlegroep, een groep welke uitsluitende HIIT ging gebruiken en een groep die op de conventionele manier ging trainen. Wat bleek nu na afloop? Met uitzondering van de controlegroep hadden de deelnemers behoorlijk aan kracht gewonnen en ook de afname van het vetpercentage was bij beide groepen nagenoeg gelijk.

Effectiever trainen

De conclusie is dit duidelijk: training met behulp van de HIIT-methode is zeer effectieft. Als je dus extra snel van die zwembandjes verlost wil worden, is HIIT zeker iets wat je zou moeten overwegen. Implementeer HIIT-aspecten in je krachttraining en dan zal je niet alleen gespierder worden, ook zal je meer vet verbranden.