Neem een koude douche

Je mentale weerbaarheid heeft ook zeker veel te maken met je fysieke gesteldheid. Het moet in balans zijn. Om dat te bereiken is deze tip goud waard: neem in de ochtend een koude douche. Het klinkt wellicht minder aangenaam, maar het enige wat telt, is het effect. De voordelen van een koude douche zijn opvallend. Ten eerste helpt het je om in een keer goed wakker te worden, omdat je de endocriene functie aanspreekt. De lymfecirculatie en de bloedcirculatie optimaliseren daardoor. Het gevolg is dat immuunsysteem weer prima functioneert en als bonus ook je mentale weerbaarheid zal vergroten.

Oefen jezelf in geduldig zijn

Een andere manier om je fysieke weerstand een flinke boost te geven, is door het volgen van een simpel advies. In plaats van te gaan als je honger hebt, moet je gewoon even wachten. Vijf tot tien minuten is genoeg. Het zorgt ervoor dat je jezelf traint om meer geduld te hebben en dus het hongergevoel te tolereren. Dat zou op zich geen probleem moeten zijn, je weet immers dat je toch wel eten krijgt. Dan weet je ook meteen waarom men vroeger tegen je zei ‘daar word je hard van’.

Verhoog je tolerantiegrens

Weerstand opbouwen is in feite niks anders dan je tolerantiegrens verleggen. Accepteren wat je eigenlijk niet wil accepteren. Dat is in dit geval dus niet lastig, maar voor het opbouwen van een goede weerstand juist essentieel. Kies bijvoorbeeld een activiteit uit die je totaal niet ziet zitten, touwtje springen bijvoorbeeld en vertel jezelf dat het slechts tien minuten hoeft te duren. Elke keer dat je iets met tegenzin doet, is het een overwinning op jezelf.

hoe mentale weerbaarheid vergroten

Vermijd afleiding

Heb je al eens ervaren hoe ontspannen je kan werken als er geen afleiding aanwezig is? Grote kans dat je dus beter presteert of een hogere productie kan leveren zonder muziek of tv in de nabijheid. Dat geldt overigens niet alleen voor het sporten, maar ook voor je werk. Je dwingt in feite om die saaie dag of dat saaie moment te tolereren.

Ga de confrontatie met je gevoelens aan

Iedereen heeft ooit wel eens vervelende emoties als eenzaamheid, boosheid, angst, verdriet of jaloersheid ervaren. Niets vreemds aan, we zijn allemaal mensen. Wat de meesten op zo’n moment doen, is vluchtgedrag vertonen. De een gaat eten, de ander drinken, roken of urenlang bezig zijn met de Xbox. Waarschijnlijk weet je al dat zoiets niet gaat helpen. Wat juist wel helpt, is het aangaan van de confrontatie met jezelf. Grote kans dat je op zo’n moment meer van en over jezelf leert dan in welke andere situatie dan ook.

Benoem je emoties

Het is soms moeilijk om je gevoelens een plekje te geven. Het kan zelfs moeilijk zijn om toe te geven dat je nerveus of verdrietig bent. De oplossing is juist datgene wat je eigenlijk niet wil: je gevoelens voorzien van een label. Uit onderzoek blijkt dat juist uitstekend te werken. Je voelt dan de emotie veel beter waar je het kunt identificeren en een plaats kan geven.

Focus op de ademhaling

Mentale weerbaarheid staat of valt met de juiste ademhaling. Dat betekent niet dat je jezelf per direct moet overgeven aan een urenlange meditatie. Toch kan het zinvol zijn om je er in te verdiepen en ermee aan de slag te gaan. Je krijgt zou meer controle over je eigen functioneren en je kunt zaken als emoties beter reguleren. Het grote voordeel: een goede ademhaling heeft impact om de aanmaak van Cortisol door de hersenen. Dat is niet geheel onbelangrijk: de stof speelt een belangrijke rol bij het verwerken van stressvolle situaties.

mentale weerbaarheid trainen

Communiceren helpt

Het is wellicht de meest ouderwetse tip, maar het is wel enorm effectief. Door met iemand te praten kun je bepaalde emoties loslaten. Je voelt je daardoor sterker waardoor je niet meer stoer hoeft te doen, maar gewoon sterk kan zijn. Dat kan in het begin onwennig aanvoelen, maat het helpt wel om je mentale weerbaarheid te vergroten. Het praten zorgt er namelijk voor dat je andere perspectieven krijgt aangereikt en zo de zaken op een andere manier kunt bekijken.

Dankbaar zijn vergroot je mentale weerbaarheid

Het klinkt wellicht vreemd, maar het tonen van dankbaarheid heeft ook impact op je mentale weerbaarheid. Ben je dankbaar, dan breng je jezelf in feite in balans. Het zorgt niet alleen voor een goed gevoel, maar het versterkt ook je immuunsysteem, zorgt voor een beter slaapritme en geeft je meer mentale kracht. Kortom, zoek naar dingen waar je dankbaar voor kunt zijn en je gaat in mentaal opzicht met sprongen vooruit.

Geef je fouten toe

Fouten maken we allemaal, maar het toegeven is een heel ander verhaal. In veel gevallen denken we dat het stoer is om vol te houden dat je geen fouten hebt gemaakt, maar het tegenovergestelde is waar. Het is ook geen zwakte om te erkennen dat je een fout hebt gemaakt. Toegeven betekent in feite niets meer, dan dat je jezelf bevrijdt van schuldgevoelens. Je weet namelijk zelf ook wel dat je fout zit, bovendien is het niet alleen een kwestie van eerlijk zijn ten opzichte van jezelf, het is ook een stuk verantwoordelijkheid nemen. Door toe te geven dat je iets fout hebt gedaan, breng je jezelf weer meer in balans.