Do: blijf actief
Het is superbelangrijk om in beweging te blijven, omdat het voor een deel bepaalt hoe jij je voelt. Nee, dat betekent niet van de bank naar de koelkast lopen. We doelen op écht bewegingen. Regelmatig sporten is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke gezondheid, maar het stimuleert je mentale gezondheid op een positieve manier.
Bewegen is een natuurlijke manier om angst en depressies te voorkomen, volgens dokter John Moore. Door te sporten komen er hormonen vrij die je stemming verbeteren. Je hoeft niet direct urenlang krachttraining te doen of jezelf in te schrijven bij een sportvereniging; je kunt ook 15 minuten wandelen of zorgen dat je dagelijks fietst. Zorg ervoor dat het in je routine komt en je regelmatig de benen strekt.
Do: hou een dagboek bij
Als je wilt begrijpen wat je voelt en je emoties onder controle wilt houden, is het belangrijk om je gevoelens op te schrijven. Je kunt zonder schaamte je gedachtes opschrijven, zonder dat iemand anders het hoeft te lezen. Uit onderzoek van University of Rochester Medical Center blijkt dat het bijhouden van een dagboek helpt met het reguleren van angstgevoelens, stress vermindert en helpt om te gaan met depressies. Door elke dag te schrijven kan jij je angsten, zorgen en problemen beter kaderen. Je krijgt de ruimte om positieve punten te benoemen en de negatieve gedachten te relativeren. Op elke dag te schrijven zou ideaal zijn, als je het maar regelmatig blijft doen.
Don’t: jezelf overbelasten
Veel mensen willen tegenwoordig graag aan de buitenwereld laten zien hoe hard ze wel niet aan het werk zijn. Dit gedrag is zo genormaliseerd dat we het tegenwoordig werkisme noemen. Je werk maakt deel van je uit, maar zou niet jou als persoon moeten omschrijven.
Je hebt niet altijd in de hand hoeveel uur je werkt. Juist daarom is het belangrijk om pauzes te nemen, als je daartoe in staat bent. Uit de resultaten van ruim 80 onderzoeken blijkt dat pauzes burn-outs voorkomen. We zijn net als batterijen die je moet opladen. We hebben slechts een beperkte hoeveelheid fysieke en psychologische energie. Als onze batterij leeg is, voel we ons uitgeput en gestrest. Het nemen van pauzes kan ervoor zorgen dat werknemers niet in een negatieve spiraal van uitputting en afnemende productiviteit terechtkomen. Dit kan je ook toepassen in je eigen leven door niet-werkuren toe te passen. Je geeft je zelf de ruimte om even te rusten en niet continu bezig te zijn.
Do: zorg voor je lichaam
Goed eten, gehydrateerd blijven en voldoende slaap zijn van essentieel belang voor je welzijn. Wat betreft je voeding: eet gezond, gezond en nog eens gezond. Je wilt zoveel mogelijk suiker en zout vermijden. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te drinken en goed te slapen. Het wordt aangeraden om acht kopjes water per dag te drinken en zeven tot acht uur per nacht te slapen. Als je genoeg aandacht besteedt aan deze drie punten, zullen je lichaam en geest je dankbaar zijn.
Do: investeer in je relaties
Er zijn veel angsten waar mensen dagelijks mee te maken krijgen, zoals eenzaamheid. Het is heel lastig om het gevoel te hebben dat je bij niemand terechtkunt als je het moeilijk hebt. Daarom is het echt belangrijk om relaties in alle aspecten van het leven te koesteren. Vaak wordt er gedacht aan romantische relatie, maar vriendschappen zijn net zo belangrijk. Uit psychologisch onderzoek blijkt stabiele vriendschappen belangrijk te zijn voor ons welzijn. Heb jij moeite met vriendschappen? Lees dan onze tips om vriendschappen te onderhouden.
Don’t: alcohol, roken of andere ‘middelen’
De meeste mensen zijn niet vies van een beetje alcohol of roken. Sommige drinken of roken af en toe, dat is prima. Toch is het lastig te onderscheiden of mensen plezier willen hebben of gebruiken als copingsmechanisme.
Vaak gaan de geestelijke gezondheid en verslaving hand in hand met elkaar, volgens Behavioral Health Centers. Mensen doen dit om de pijn te verlichten. Door het gebruiken van de middelen zullen de symptomen en geestelijke ziektes verergeren en kunnen juist leiden tot psychische stoornissen. Als je merkt dat je steeds meer naar alcohol verlangt of het nodig hebt om even weg te gaan van de realiteit, is het tijd voor verandering.
Do: mindfulness en dankbaarheid
De manier waarop je dingen ziet, heeft direct invloed op je ervaringen met mensen, plaatsen en alles om je heen. Middels mindfulness word je bewust van het hier-en-nu. Het zal je helpen om alles vanuit een positiever punt te zien. Door meer in het heden te leven, waarderen we het moment meer en wordt het gekoppeld aan dankbaarheid. Dit kan een fijne manier zijn om balans te vinden rond piekerende gedachten en angst gevoelens.
Do: zoek hulp
VWil jij jouw problemen liever niet met vrienden en/of familie delen omdat je dat ’te dichtbij’ vindt? Dat valt te begrijpen. Zoek in dat geval ergens anders hulp. Let op: Schaam je niet om hulp te zoeken, want je bent niet alleen. Je kan juist veel meer problemen krijgen door je gevoelens en gedachten op te kroppen. Je bent in feite een tikkende tijdbom.
Don’t: te veel tijd online doorbrengen
Ons online leven is in feite het tegenovergestelde van mindfullness. Het is slechts tijdelijk een leuke afleiding. Veel mensen hebben last van FOMO (Fear of Missing Out) door alles wat ze op sociale media zien.
Het is makkelijk om te vergeten dat mensen alleen hun hoogtepunten posten. Je ziet contant alle mooie en leuke momenten uit iemands leven. Achter de schermen zal die personen ook struggles of onzekerheden hebben. En dat is niet erg, maar soms toch lastig om te bedenken tijdens het scrollen. Probeer je tijd beter en productiever te besteden.
Dit zijn 9 do’s en dont’s, die je zullen helpen met je mentale gezondheid. Wil je meer lezen omtrent mentale gezondheid? Lees dan de wetenschappelijk bewezen manieren waarmee je negativiteit tegengaat.