10. Quilindschy Hartman (23 miljoen euro)

Om te beginnen met de linkervleugelverdediger van Feyenoord. De 22-jarige Hartman heeft de Rotterdamse voetbalclub geen rooie cent gekost. Hij is namelijk door de club zelf opgeleid. Toen hij startte bij Feyenoord was hij dus nog niets waard, maar daar kwam al snel verandering in. In december ’22 werd er voor het eerst een geldbedrag aan Hartman als voetballer gehangen. Destijds was hij slechts vier ton waard. Het jaar dat volgde bracht de voetbalcarrière van de speler in een stroomversnelling. Precies een jaar nadat Hartman een waarde had van vier ton was hij maar liefst 22 miljoen euro waard! Voor Feyenoord is Hartman een uitstekende investering geweest. De waardestijging kent tot vandaag de dag nog geen rem. Momenteel is de waarde van Hartman op de transfermarkt ruim 23 miljoen euro. Quilindschy zelf krijgt van Feyenoord een lekker zakcentje. Dat mag ook wel als we naar z’n marktwaarde kijken. Per jaar ontvangt hij bijna drie ton op z’n rekening.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Q (@quilindschy)

9. Jerdy Schouten (24 miljoen euro)

Op deze plaats vinden we een middenvelder van landskampioen PSV. Schouten ging zestien jaar geleden bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag voetballen. Hier liet de jonge voetballer voor het eerst z’n kwaliteiten zien. Dit werd ook door andere clubs opgemerkt en na een korte tijd bij Telstar kwam hij bij Excelsior terecht. Nadat hij een jaar bij deze Rotterdamse voetbalclub speelde kwam er interesse vanuit Italië. De club Bologna betaalde een flink bedrag voor Schouten. De Italianen rekenden maar liefst 3 miljoen euro af voor de middenvelder. Hier werd hij zelfs actief als basisspeler. Z’n talent werd door PSV opgemerkt. De Eindhovenaren haalde Schouten vervolgens terug naar de Eredivisie, maar moesten daar wel een flink bedrag voor aftikken. De transfer kostte PSV destijds circa 12 miljoen euro! Na deze transfer kwam Schouten ook nog in het nationale elftal terecht. Voor Oranje speelde hij in de Nations League en de EK 2024 kwalificatie. Met deze prestaties heeft Jerdy Schouten z’n marktwaarde naar zo’n 24 miljoen euro weten te tillen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jerdy Schouten (@jerdyschouten)

8. Brian Brobbey (25 miljoen euro)

Op plek 8 komen we de enige Ajaxied uit deze top 10 tegen. De 22-jarige centrumspits heeft zich de laatste jaren goed omhoog weten te werken binnen de voetballerij. Toen Brobbey nog in Jong Ajax speelde was hij al een flink geldbedrag waard. Van z’n 17e tot z’n 18e was de marktwaarde van Brobbey zo’n 1 miljoen euro. Binnen Jong Ajax wist hij dit bedrag al flink te verhogen. Wegens fantastische prestaties binnen dit jeugdelftal was Brian een jaar later al 7,5 miljoen euro waard! De spits leek toen wel rijp voor een transfer en die vond ook plaats. Hij verkaste naar het Duitse Red Bull Leipzig. Deze transfer werd echter flink betreurt door het bestuur van de Amsterdammers. Ze hadden Brobbey al verkocht voordat bleek hoe talentvol de jonge speler was. Binnen no time haalde Ajax Brobbey terug naar de Eredivisie, maar dit keer kwam hij bij het eerste elftal van Ajax te spelen. De twee jaar die volgden steeg de waarde van Brobbey aanzienlijk. Inmiddels kent Brian Brobbey een waarde van 25 miljoen euro op de spelersmarkt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Brian Brobbey (@brianbrobbeyy)

7. Mats Wieffer (27 miljoen euro)

Mats Wieffer heeft zich na dit voetbalseizoen op de 7e positie weten te vestigen. Uit de carrière van Wieffer blijkt dat doorzetten wordt beloond. In het verleden speelde hij wel als professioneel voetballer, maar bleef wat betreft z’n waarde op de transfermarkt een beetje steken. Het begon allemaal bij FC Twente waar hij in het tweede elftal speelde. De waarden van spelers in het tweede van Ajax gaan doorgaans boven een miljoen euro, maar dat geldt niet voor het tweede van Twente. Mats Wieffer was anno 2019 slechts 25.000 euro waard. Daar koopt de eigenaar van een grote voetbalclub liever een horloge voor. Een jaar later belandde de middenvelder bij Excelsior Rotterdam. Hier zag hij z’n waarde gestaag oplopen. In kleine stapjes steeg de waarde van 75 duizend euro naar drie ton. Dit lijkt een flinke toename, maar de échte waardestijging ondervond Wieffer toen hij naar Feyenoord vertrok. Binnen het elftal van Feyenoord werd Mats Wieffer een belangrijke schakel. Het succes werd beloond, ook op de transfermarkt. Binnen een jaar steeg de marktwaarde van Wieffer van 1 miljoen euro naar maar liefst 27 miljoen euro. Wat een investering!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mats Wieffer (@matswieffer)

6. Olivier Boscagli (27 miljoen euro)

Deze centrale verdediger van PSV is afkomstig uit Frankrijk en dat is ook waar z’n voetbalcarrière begon. Bij OGC Nice werd het talent van Boscagli al op jonge leeftijd ontdekt. Hierdoor kwam hij terecht bij het nationale team van Frankrijk onder 19. Met dit team werd hij in 2016 Europees kampioen. Dit bracht de Fransman diverse kansen op z’n pad. Hij tekende bij PSV, maar had moeite om z’n voetbaltalenten te tonen. Na een blessure en een seizoen op de reservebank brak de verdediger daadwerkelijk door dankzij de (toenmalige) coach Roger Schmidt. De waarde van Boscagli schommelde in die periode tussen de 6,5 miljoen en 8 miljoen euro. Na het succesvolle seizoen wat net achter de rug is, ging deze marktwaarde als een raket omhoog. Het kampioenschap van seizoen 2023/2024 heeft de Franse verdediger een waarde opgeleverd van zo’n 27 miljoen euro. Binnen een jaar heeft hij het geldbedrag op de transfermarkt verviervoudigd! Niet slecht!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PSV (@psv)

5. Lutsharel Geertruida (32 miljoen euro)

Deze verdediger van Feyenoord is een goed voorbeeld van een lange termijn investering. Niet dat we deze profvoetballer willen vergelijken met een aandeel of obligatie, maar zonder iets gekost te hebben levert Geertruida de Rotterdammers miljoenen op. Dat zijn de vruchten die Rotterdam plukt van een sterk ontwikkelde jeugdopleiding. Al sinds klein jochie was Lutsharel actief voor de grootste voetbalclub van Rotterdam en kent dus een aanschafwaarde van 0 euro. Zes jaar geleden werd er voor het eerst een serieus geldbedrag aan de jonge verdediger toegekend. Denk aan een bedrag van omstreeks 250.000 euro. Na z’n debuut in het eerste elftal van Feyenoord ging de marktwaarde uiteraard over de 6 miljoen euro. De daaropvolgende succesvolle seizoenen brachten de waarde van Geertruida naar een bedrag van een serieuze 35 miljoen euro. Het afgelopen seizoen was echter iets minder succesvol. Dit heeft het afgelopen jaar daarom ook voor een waardedaling van de verdediger gezorgd. Vandaag de dag is Lutsharel Geertruida 32 miljoen euro waard binnen de voetballerij. Ondanks deze daling van 3 miljoen is hij op twee na de duurste speler van Feyenoord!

4. Joey Veerman (32 miljoen euro)

Voordat we de top 3 binnenstormen moeten we het even over Joey Veerman hebben. Deze centrale middenvelder mag zich dit jaar landskampioen noemen en dat zien we terug op z’n loonstrookje. Afgezien van bonussen krijgt Veerman iedere maand ruim 66.500 euro bijgeschreven. Op jaarbasis strijkt de middenvelder zo’n 8 ton op en hij krijgt daar dit jaar dus vermoedelijk een flinke geldbonus bovenop. Het mag duidelijk zijn dat de Eindhovenaren veel over hebben voor Veerman als voetballer. PSV is echter niet de enige die veel over heeft voor Veerman. Op de transfermarkt wordt er druk gespeculeerd over een eventuele transfer en wat die overstap dan zou moeten kosten. Objectief gezien is Joey Veerman op dit moment ruim 32 miljoen euro waard. Dat is gigantisch, vooral als we het vergelijken met de marktwaarde uit de tijd dat hij nog speelde voor FC Volendam. Dat was zo’n acht jaar geleden, toen was Veerman een schamele 25 duizend euro waard. Naast het kampioenschap is Joey Veerman ook op financieel gebied de grote winnaar. Misschien lukt het hem wel om deze marktwaarde nog verder op te krikken tijdens het EK in Duitsland deze zomer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Joey Veerman (@joeyveerman6)

3. Dávid Hancko (35 miljoen euro)

Op de derde plek vinden we de verdediger Dávid Hancko. Deze Feyenoorder begon z’n carrière als voetballer in Slowakije. Hier speelde hij met groot succes bij een club genaamd MSK Zilina. Aanvankelijk was Hancko geen stuiver waard, maar dankzij goede prestaties raakten buitenlandse clubs geïnteresseerd. De Slowaakse club schatte de marktwaarde van Hancko in op een paar ton, maar de voetbalclub Fiorentina zag dat anders. De Italianen betaalden 3,5 miljoen euro voor Dávid en gaven hem een kans in de Serie A. Hier kreeg de verdediger echter weinig speelminuten en al snel werd er besloten dat hij een huurperiode aan zou gaan met Sparta Praag. Na deze huurperiode werd Hancko definitief verkocht aan Praag. Fiorentina leed op deze transfer een verlies van 1 miljoen euro, want Praag had niet meer dan 2,5 miljoen over voor Hancko. Pas drie jaar later kwam hij bij Feyenoord terecht. Na het kampioenschap van 2022/2023 werd de Slowaakse verdediger pas écht veel geld waard. Op de transfermarkt is Dávid Hancko inmiddels zo’n 35 miljoen euro waard. Zo zie je maar hoe hard werken uiteindelijk wordt beloond!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord)

2. Johan Bakayoko (40 miljoen euro)

Op de tweede plaats vinden we de jongste speler uit deze top 10. Johan Bakayoko is slechts 21 jaar oud, maar heeft ondanks z’n leeftijd al veel bereikt binnen de voetballerij. Zo werd hij onlangs landskampioen en wist hij in het verleden ook twee keer de KNVB-beker te bemachtigen. Wat betreft marktwaarde is Bakayoko de meest waardevolle speler van PSV. Drie jaar geleden was de spits slechts een ton waard op de transfermarkt. We kunnen wel stellen dat hij zich de afgelopen jaren flink heeft ontwikkelt en dat is wereldwijd niet onopgemerkt gebleven. Inmiddels is Bakayoko z’n gewicht in goud waard en wil PSV beslist niet van hem af. Mocht dit toch het geval worden, zijn de Eindhovenaren in ieder geval wel binnen op financieel vlak. De jonge spits moet ruim 40 miljoen euro opleveren bij een eventuele transfer. Binnen drie jaar is de marktwaarde van Johan Bakayoko dus 400 keer over de kop gegaan. Daar kan geen cryptomunt tegenop!

1. Santiago Gimenez (45 miljoen euro)

De meest waardevolle speler uit de Eredivisie is: Santiago Gimenez! Deze spits van Feyenoord is maar liefst 45 miljoen euro waard! Van alle spelers uit deze top 10 heeft Gimenez de meeste verschillende prijzen gewonnen als voetballer. Van 2023 tot 2024 nam de waarde van de spits iedere maand met bijna 4 miljoen euro toe. In deze periode kon het succes van de Mexicaanse speler niet op. Hij was bijna iedere wedstrijd goed voor een doelpunt en werd daarmee de held van Rotterdam. Dat heeft z’n marktwaarde uiteraard ook goed gedaan. Helaas gaat kennen ook voetballers pieken en dalen. Aan deze topperiode kwam dus ook weer een einde. De waarde van Gimenez was op het hoogtepunt maar liefst 50 miljoen euro, maar wegens de terugname in doelpunten daalde de marktwaarde naar 45 miljoen euro. Desondanks is alleen Santiago Gimenez meer waard dan de gehele selectie van FC Utrecht (40,7 miljoen euro). De spits heeft Feyenoord zo’n 5 miljoen euro gekost en is dus een fantastische investering gebleken. Chapeau!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door adidas México (@adidasmx)