Iconische sneakers: Adidas Stan Smith

Iconische sneakers adidas Stan Smith

Een paar sneakers, zo iconisch, dat je bijna zou vergeten dat ze vernoemd zijn naar een tennisser. De adidas Stan Smith debuteerde in 1971 en is sindsdien niet meer van de straten verdwenen. Er zijn de afgelopen jaar verschillende kleurencombinaties van de Stan Smith uitgekomen, maar als je het ons vraagt scoort vintage groen/wit nog steeds het beste.

Converse Chuck Taylor All Star

Iconische sneakers converse-chuck-taylor-all-star

De eerste sneaker aller tijde, nagenoeg onveranderd sinds de release in 1917 en begonnen als basketbalschoen… We hebben het natuurlijk over de Chuck Taylor, van Converse. Hoewel we ontelbaar veel varianten hebben gezien van dit model, is het klassieke zwart-witte model, met canvas doek, hèt model dat een speciaal plekje heeft in ons hart.

Puma Suède

Puma Suede iconische sneakers

Nadat de Duitse broers Adolf en Rudolf Dassler besloten uit elkaar te gaan en hun bedrijf op te splitsen in adidas en Puma, zijn beide sportmerken door het dak gegaan. Het bijna 50 jaar oude Puma Suède model (1968) zien we nog dagelijks en behoort tot de classics. Dit model heeft overal zijn gezicht laten zien. Van de Olympische Spelen tot een collaboration met de basketbal legende Clyde Frazier.

Vans Old Skool

Na haar eerste release in 1977 is de Vans Old Skool uitgegroeid tot een ware klassieker. Het model met de iconische ‘Jazz Streep’ is bedacht door de oprichter van het merk Paul van Doren. Vans is van origine natuurlijk een skatemerk, maar dit model wordt niet alleen gedragen in de halfpipe. De Old Skool behoort vanwege haar tijdloze model tot dit rijtje. Shop een paar Vans hieronder.

Nike Air Jordan 1

Nike air Jordan 1 sneakers top 10 iconic

De eerst schoen voor Michael Jordan, ontworpen in 1984. In Nederland misschien minder populair door zijn relatief grove uiterlijk, maar zeker niet minder klassiek. Voor sneakerliefhebbers is dit een pareltje. De Air Jordan 1 verschijnt enkel in klassieke kleuren.

New Balance 574

new balance 574 10 most iconic sneakers man man

De sneakers die oorspronkelijk gedragen werd door je vader en mannen als Steve Jobs, kwam terug voor het hippere publiek in de late ’00s.  Je kan van New Balance vinden wat je wilt, maar de 574 is en blijft een enorm sterke klassieker die structureel terugkeert.

Asics Gel lyte III

asics gel lyte iii 10 most iconic sneakers man man

Vorig jaar vierde de sneaker zijn 25 jarige levensjaar. De Gel Lyte III werd ontzettend populair onder hardlopers. Dit model heeft zijn draagcomfort aan twee zaken te danken: de gel-zool en zijn gespleten tong. Na een tijdje weg te zijn geweest kwam de sneaker in 2000 snoeihard terug met dank aan verschillende collaborations, waaronder een aantal met het Amsterdamse Patta.

adidas Superstar

adidas superstar 10 most iconic sneakers man man

Een ander paradepaardje dat zijn leven begon op het basketbalveld is de Superstar. Dit model is het meest opmerkelijk door zijn jarenlange samenwerking met Run DMC. Zij sloten voor het eerst een merchandise deal met een merk, en dit voor maar liefst 1 miljoen dollar. Dit maakte de weg vrij voor toekomstige samenwerkingen met onder andere Pharrell Williams, Kanye West en Disney.

Nike Air Max 1

nike air max 1 10 most iconic sneakers man man

De legendarische ontwerper van praktisch iedere Nike (en Jordan) modellen – Tinker Hatfield – is verantwoordelijk geweest voor de zichtbare luchtbel. Hij ontwierp in 1987 de Nike Air Max 1. Dit model zorgde destijds voor een schok in de schoenenwereld, maar behoort nu tot een van de bekendste. Dit is de schoen die later enorm belangrijk bleek te zijn, want iedere schoen met zichtbare air bubble die hierna kwam, is geïnspireerd op de Air Max 1. Mede hierdoor mag de Air Max 1 zeker niet in de rijtje ontbreken. Shop een paar Nike Air Max 1 classics hieronder of bekijk hier de dikste Nike Air Maxies die een man aan zijn voeten kan dragen.

Nike Cortez

Nike Nick Cortez Iconische sneakers

Last but definitely not least: de Nike Cortez, de eerste (1972) schoen door Nike ontworpen. De sneaker is oorspronkelijk ontworpen voor olympische atleten, omdat Nike co-founder Bill Bowerman vond dat atleten destijds ondermaats schoeisel droegen. Men denkt dat het succes van Blue Ribbon Sports (later Nike) te wijten valt aan dit iconische model.