De vacaturecijfers van het CBS liegen er niet om

Als je willen weten wat de meest gevraagde beroepen zijn, kun je het beste kijken naar de cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal van 2023 werden er in Nederland ongeveer 437.000 vacatures aangeboden, blijkt uit de cijfers van het CBS. Vooral in de productie, reparatie en montagesector is een nijpend tekort aan personeel: een installatiemonteur kan tot wel 2850 euro per maand verdienen en elektricien tot wel 2973 euro. Als je gouden handjes hebt, liggen de banen dus voor het oprapen!

Ben je meer technisch ingesteld? Dan valt er zelfs nog veel meer geld te verdienen: in de ICT-en softwarebranche kun je al jaren een vette boterham verdienen. Een software developer verdient bijvoorbeeld wel 3507 euro per maand en een back-end developer heeft een gemiddeld salaris van 3933 euro per maand. Als deze vakgebieden niet echt in jouw straatje passen, wees dan vooral niet getreurd: er zijn nog veel meer beroepsgebieden waar ze staan te schreeuwen om extra personeel!

Winkel- en horecapersoneel verdienen meer door arbeidstekorten

Ook winkel-en horecapersoneel profiteert van de tekorten in deze branche. Als kassa-of verkoopmedewerker kun je tegenwoordig tot wel 2090 euro per maand verdienen, terwijl een leidinggevende functie in bijvoorbeeld een supermarkt wel 3029 euro per maand oplevert. Een receptionist verdient gemiddeld een slordige 2345 euro per maand en een chefkok kan tot wel 2846 euro per maand binnenharken.

meest gevraagde beroepen nederland werkgelegenheid salarissen 2023

Maar ook op het gebied van administratie, bedrijfsvoering en financiële dienstverlening zijn de salarissen vandaag de dag niet misselijk, omdat er zich weinig gekwalificeerd personeel aandient. Administratief medewerkers kunnen rekenen op een maandsalaris van ongeveer 2363 euro en een management-assistent zelfs tegen de 3000 euro. Accountancy is ook al jaren een zeer rendabel vakgebied: als assistent-accountant verdien je al gauw 2976 euro per maand, terwijl geregistreerde accountants gemiddeld 4924 euro per maand cashen.

Fysieke arbeid betaalt zich ook nog altijd uit

Ben jij meer fysiek ingesteld en houd je van hard werken? Dan kun je daar gelukkig nog altijd aardig wat geld mee verdienen. In de bouw en architectuur lopen de salarissen flink uiteen: schilders verdienen gemiddeld 2597 euro per maand, terwijl een projectleider in de bouw met 4453 euro per maand ongeveer 1,5 keer zoveel verdient. Daarnaast verdienen ook schoonmakers en hoveniers helemaal niet zo slecht in Nederland als wordt gedacht: een schoonmakers verdienen gemiddeld 2795 euro per maand en hoveniers kunnen tussen de 1900 en 2600 euro per maand opstrijken.

Tot slot kampt de transport-en logistieke sector al jaren met een groot arbeidstekort: een magazijnmedewerker krijgt zo’n 2000 euro per maand betaald en een chauffeur kan rekenen op een gemiddeld salaris van 2574 euro per maand. Het verschil tussen het salaris van chauffeurs loopt overigens erg uiteen en is afhankelijk van welke functie je uitoefent. Zo kan het uitmaken of je bijvoorbeeld buschauffeur of vrachtwagenchauffeur bent. Hier lees je wat een vrachtwagenchauffeur gemiddeld per maand verdient.