Een safeword voor in bed

Wanneer je gaat experimenteren in bed is een ‘safeword’ – of gewoon ‘stopwoord’ op zijn Nederlands – essentieel. Met dat safeword kun je namelijk laten weten dat je je niet comfortabel voelt met een specifieke handeling of positie. Zeker wanneer je bijvoorbeeld aan een rollenspel doet. Het punt van een safeword is dat het een woord moet zijn dat je normaal niet in de slaapkamer zou zeggen. Op die manier vermijd je verwarring. Een stopwoord betekent namelijk dat je gelijk met alles stopt.

Lovehoney, een bedrijf dat speeltjes voor in de slaapkamer maken, deed een onderzoek naar het gebruik van safewords in de Verenigde Staten. In totaal lieten 1.300 mensen weten welk woord zij gebruikten om aan te geven dat ze iet comfortabel waren met wat er gebeurde. De resultaten waren opvallend, want mensen lijken een voorkeur te hebben voor twee hele specifieke categorieën: kleuren en fruit.

De meest gebruikte stopwoorden in de slaapkamer

Het meest gebruikte woord was ‘red’, een kleur die we allemaal associëren met gevaar. Daarna kwamen ‘pineapple’, ‘banana’, ‘orange’, en ‘peach’. De rest van de top tien werd gevuld door onder andere ‘apple’, ‘vanilla’, ‘yellow’, ‘blue’ en ‘unicorn’. Met een woord als unicorn weet je in ieder geval zeker dat je partner doorheeft dat er iets aan de hand is, want die zul je anders niet zo snel gebruiken.

Er zijn ook mensen die het nog gekker maken en met hele creatieve stopwoorden komen. Ze kozen voor bijvoorbeeld ‘sea cucumber’ of ‘Hufflepuff’. Normaal denk je natuurlijk niet aan Harry Potter terwijl jij en je partner samen in de slaapkamer bezig zijn.