Iedereen is weleens onzeker

Intieme momenten met een nieuwe partner, of met je eigen partner, kunnen zelfs bij de meest zelfverzekerde mensen nog spanning en nervositeit veroorzaken. Deze spanningen hoeven alleen niet direct een effect te hebben op hoe het vervolgens tussen de lakens gaat. We weten allemaal dat we van binnen de angst hebben om niet aan bepaalde verwachtingen te voldoen, en dat dit soms behoorlijk de sfeer kan bederven. Maar hoe kun je jouw zelfvertrouwen in bed nou eens even goed opkrikken? Aan de hand van de inzichten van experts en ervaringsdeskundigen hebben wij de volgende aandachtspunten opgesteld.

1. Vergroot je kennis

Een eerste, en ook verstandige, aanpak om je zelfvertrouwen in bed te vergroten, is om je kennis op intiem gebied te verbreden. Misschien denk je dat je alles op het gebied van voorlichtingen al weet, maar er komen natuurlijk nog veel meer aspecten kijken bij intimiteit. Of misschien is je kennis veelal afkomstig van bepaalde video’s, wat sowieso al geen realistisch beeld geeft. Het is daarom dan ook nuttig om bijvoorbeeld te lezen over manieren om intiem contact te verbeteren. Dit kun je doen door eens los te gaan op het internet en antwoorden te zoeken op vragen die je misschien zelf hebt. Denk bijvoorbeeld aan aspecten in communicatie, dingen die voor anderen wel of niet werkten of misschien algemene tips. Door beschikbare bronnen te raadplegen, zoals artikelen en video’s, kun je jezelf beter begrijpen en meer ontdekken over het bevredigen van je partner.

2. Onderzoek de behoeften van vrouwen

Experts benadrukken mannen die zich zorgen maken over prestaties in bed vaak onzeker zijn over bepaalde aspecten. Een belangrijk punt is dat intiem contact niet alleen draait om fysieke aspecten, maar ook om het begrijpen van de specifieke behoeften van je partner. Open communicatie en leren van elkaar kunnen het vertrouwen vergroten. Het is ook goed om eens een deep dive te doen naar de behoeften van vrouwen. Dit betekent natuurlijk niet automatisch dat dit ook geldt voor jouw partner, maar je kunt zo wel ontzettend veel dingen leren en ook uitproberen. Hoe beter je op de hoogte bent, hoe meer je hierop kan inspelen tussen de lakens.

 

3. Je hoeft niks te bewijzen

Merk je dat je zelfvertrouwen in bed niet al te best is, omdat je bang bent dat je niet aan bepaalde verwachtingen voldoet? Besef dat intiem contact een gedeelde inspanning is; iets wat je samen doet en wat tussen jullie beiden gebeurt. Probeer de druk om te presteren los te laten: het is geen solo-optreden waarin jij per se de ster moet zijn of er anders consequenties aan vast zitten. Een erkend huwelijks- en gezinstherapeut benadrukt dat angstige gedachten over beoordelingen tijdens the deed kunnen leiden tot een gevoel van afstand. En dat wil je precies niet hebben. Ze adviseert om je meer bewust te worden van het moment, te genieten van de sensaties en de focus te verleggen van presteren naar samen ervaren.

4. Een goede uiterlijke verzorging

Daarnaast is het goed om aandacht te besteden aan jezelf, zowel qua lichaamsbeweging als uiterlijke verzorging. Dit moet je niet doen omdat je er op een bepaalde manier uit moet zien, maar om zo meer één met jezelf te worden. Dit is zowel lichamelijk als mentaal erg goed voor je: zelfvertrouwen is namelijk een samenspel tussen de binnen maar ook de buitenkant. Als je bewust met je lichamelijke bezig bent, maak je ook een connectie met jezelf en kan het bijdragen aan je eigen gevoel van aantrekkelijkheid. Deze positieve houding maakt je al zelfverzekerder en deze zelfvertrouwen neem je dan ook mee naar bed.

5. Neem ook de tijd

Als laatste is het goed om je beseffen dat er geen tijdsdruk is en dat jullie samen van het moment genieten. Als je nerveus bent, zijn we geneigd om dingen gehaast te doen. Neem juist de tijd en focus op elkaars wensen. Het draait om de kwaliteit van jullie intimiteit tussen de lakens, niet de duur. Een erkende therapeut adviseert om aandacht te besteden aan de signalen van je partner en nieuwsgierig te zijn naar wat haar opwindt. Het nemen van de tijd en het focussen op elkaars plezier kan helpen bij het opbouwen van opwinding en het verminderen van spanningen. Deze meer positieve ervaringen helpen ook bij het krijgen van zelfvertrouwen waardoor je in een positieve spiraal terechtkomt.

Tijd om meer zelfvertrouwen in bed te krijgen

Het krijgen van meer zelfvertrouwen in bed is dus een subtiel samenspel van kennis, begrip, ontspanning, verzorging, en aandacht. Door te focussen op de kwaliteit van het intieme contact, aandacht te besteden aan de behoeften van de partner, en bewust te genieten van het moment, kun je een positieve spiraal creëren en zo jullie emotionele connectie versterken.