Foto via: Jannideler

Negatieve emoties zijn oké

Het leven gaat niet over rozen. Daar bedoelen we mee dat geluk niet alleen maar gaat om het ervaren van positieve emoties. Voel je je op je best, dan ervaar je een heel spectrum aan emoties, blijkt uit onderzoek. Dit zijn dus zowel de positieve als de negatieve, bijvoorbeeld wanneer je je eigen bedrijf gaat starten, maar je met verdriet afscheid hebt genomen van je oude collega’s. Niet nodig om die vervelende gedachten te verstoppen dus.

Mensen afwijzen is oké

Zeg je overal ‘ja’ op, dan ligt de burnout op de loer. ‘Nee’ zeggen zorgt ervoor dat jij kiest voor de waarden die belangrijk voor jou zijn en je hierdoor alleen doet wat jij wil. Klinkt egoïstisch, maar er is niets zo belangrijk dan dit. Anders loop je jezelf voor de voeten en struikel je gegarandeerd. Wil je het pas echt effectief aanpakken? Vermijd dan de woorden ‘Ik kan niet’ of ‘Ik wil niet’, maar maak er een statement van: “Ik blijf niet lang hangen.”

Geluk Man Man 01

Foto via: Dapper Style

Uitgaan van het slechtste is oké

Het is een vrij negatieve instelling, dus je zou niet gelijk verwachten dat dit bijdraagt aan jouw geluk, maar niets is minder waar. Heb jij een half jaar gebikkeld voor die contractverlenging, ga dan vervolgens uit van het minste. Op deze manier ben jij volgens onderzoek gelukkiger dan wanneer je meer verwacht en uiteindelijk misschien wel te hoog inzet. Uitgaan van minder, genieten van meer.

Dingen uitstellen is oké

Een volgend onderzoek vertelt ons dat je voor optimaal geluk het beste af en toe kunt afstappen van gewoonten, zelfs al vind je ze nog zo fijn. Dus laat die versgemalen kop koffie een weekje staan en kijk je favo serie even niet. Het idee hierachter is dat wanneer je het mist, je het vervolgens dubbel zo erg weer zult waarderen. Ultieme test van je gulzigheid en discipline.

We zijn zojuist aan het eind van onze sessie aangekomen, je mag de wijde wereld weer in. Hopende dat we ook maar iets aan dat geluksgevoel hebben kunnen bijdragen :-)