Hoeveel cash geld kan je opnemen bij de Nederlandse banken?

Het beleid van contant geld opnemen verschilt per bank. De meeste banken hebben een jaarlijks limiet voor het geld dat je kan opnemen, zonder kosten. Als je over dat limiet heen gaat, zie je dat terug op je bankrekening. Hierdoor stimuleren ze digitaal betalen en wordt het gebruik van contant geld verminderd. Hier vind je de kosten die grotere banken in rekening brengen bij het opnemen van contant geld:

ABN-Amro

Bij de ABN-Amro kan je tot € 17.500 per jaar gratis opnemen. Een heel flink bedrag dus. Ga je over dit limiet? Dan kost het je 5 euro per transactie + 0,50% van het bedrag dat je boven de limiet zit. Hierdoor zullen mensen minder snel grote bedragen opnemen.

ING-Bank

Bij de ING maakt het allemaal niet uit. Qua bedrag kan je lekker opnemen zoveel je wil. Kassa! De eerste twaalf keer in het jaar betaal je helemaal niks, daarna betaal je slechts € 0,80 per keer. Je krijgt veel meer de vrijheid om zelf te bepalen wat je met jouw geld doet.

Rabobank

Bij deze bankier hangt het af van de soort rekening dat je hebt. Zonder vast limiet kan je te maken krijgen met verschillende kosten, dat geheel afhangt van je pakket. Heb je Direct-, Basis- of Studentenpakket? Dan wordt er € 0,75 in rekening gebracht per opname. Als je Totaal-, Riantpakket of Jongerenrekening hebt, dan zijn er geen kosten aan verboden.

contant geld opnemen

Het is altijd handige om te weten welke regels er bij jou bank geleden, zodat je nooit voor een verrassing komt te staan. Hoewel de meeste betalingen digitaal zijn, kunnen we (nog) niet voorgoed dag zeggen tegen contant geld.

Wellicht vind je het fijn om contant geld op te nemen en heb je thuis inmiddels een aardige stapel liggen. Wees er wel van bewust dat hier ook regels voor geleden. Lees ook hoeveel contant geld je thuis mag hebben zonder er belasting over te betalen?