De maximale huurverhoging in 2024

In 2024 kunnen huurprijzen voor verschillende soorten woningen erg veranderen. Voor huizen waar mensen met een laag inkomen wonen blijven de regels tot 1 juli 2024 hetzelfde als vorig jaar. Vanaf 1 juli 2024 kunnen verhuurders de huur van deze huizen met maximaal 5,8% verhogen als de kale huur (dus zonder extra kosten) 300 euro of meer per maand is.

Als de huur toch minder is dan 300 euro, mogen verhuurders de huur met maximaal 25 euro verhogen. Dit is meer dan 5,8%, maar het helpt verhuurders om heel lage huren wat sneller te verhogen, zodat de huurprijs beter past bij de staat van de woning. Het is ook belangrijk om te weten dat deze huurverhoging niet afhangt van hoeveel geld je per maand verdient.

Het geldt vooral voor woningen met één huishouden, zoals een normaal huis of appartement. Deze regels zorgen er gewoon voor dat huurder beschermd zijn, maar geven de verhuurders ook wat ruimte om huurverhogingen te doen op basis van de staat van de woning. Dit is handig voor de mensen die een woning huren zodat ze weten wat ze kunnen verwachten met hun huur in het komende jaar.