Prestigieuze prijs Verstappen een unicum voor Nederland

De ‘beste sportman van het jaar’ Laureus World Sports Awards gaat in 2022 voor de eerste keer naar een Nederlander. 

Verstappen won in 2022 de awards vijf andere genomineerden voor te blijven, waaronder Novak Djokovic (tennis), Ellud Kipchoge (atletiek) en Robert Lewandowski (voetbal). Sinds de eerste uitreiking in 2000 werd alleen zwemmer Pieter van den Hoogenband namens Nederland genomineerd (2001). 

Ten eerste bedankt aan iedereen die op mij gestemd heeft bij de Laureus Academy”, luidt de reactie van Verstappen bij het in ontvangst nemen van de award. “Een bijzonder en heel hectisch jaar, want de druk stond er constant op”, vervolgt hij.

De dankbaarheid voor zijn team, evenals zijn vader, blijft gelden: “Ik zou dit niet kunnen zonder mijn team, de mensen in de fabriek. Het was een ongelooflijke team effort dat wij wonnen. Ook wil ik in het bijzonder mijn vader (Jos Verstappen) noemen. Zonder hem zou ik hier niet staan vandaag, ik koester ieder moment dat wij delen in dit succesverhaal en ik hoop dat er nog vele zulke momenten volgen”, aldus Verstappen.

Over Laureus World Sports Award

De Laureus World Sports Award is een initiatief van de Laureus Sport for Good Foundation, een wereldwijde organisatie die betrokken is bij 150 goede doelen die 500.000 jongeren ondersteunen. 

Sinds 2020 draagt een jury panel, bestaand uit vooraanstaande sportmedia, de zes genomineerden voor. De Laureus World Sports Academy kiest vervolgens de winnaar. De awards staat bekend als erg prestigieus; de tegenhanger van de Oscars voor de sportwereld.

Wat panel zegt over hun keuze voor ‘sportman van het jaar’

Het panel van de Academy dat de winnaar kiest, omvat ook gerespecteerde namen – voormalige topsporters: “Deze gast is een ongelooflijk talent met de honger naar winnen, maar tegelijkertijd ook de nuchterheid. Ik denk dat Max Formule 1 de vonk gaf die het nodig had”, zo verklaart Ruud Gullit op de website van de Laureus Academy. 

In de ogen van panellid Mika Hakkinen, tweevoudig wereldkampioen F1, gaat het bij bijzondere coureurs als Max Verstappen en Hamilton om de kern van zelfvertrouwen: “Het is een langdurige ontwikkeling die daar bij komt kijken. Uiteindelijk sta je met dat zelfvertrouwen in dienst van je team en iedereen in de fabriek. Het gaat echt om het team”, besluit Hakkinen.

Max Verstappen behoort tot selecte rij winnaars met prestigieuze prijs

De regerend Formule 1-wereldkampioen voegt zich met de titel aan een illustere rij van topsporters. Zo won voetballer Lionel Messi won de award in hetzelfde jaar als Lewis Hamilton. Michael Schumacher en Sebastian Vettel zijn de enige andere Formule 1-coureurs die deze titel in ontvangst namen. 

Roger Federer zegevierde het vaakst, de tennisser won maar liefst vijf keer ‘beste sportman van het jaar’ en deed dat zelfs in vier opeenvolgende jaren (2005-2008). Usain Bolt en Novak Djokovic hebben ieder vier keer de titel gewonnen, terwijl Tiger Woods de meeste nominaties op zijn naam heeft staan (8).