De carrière van Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs begon als journalist bij Het Parool en werd uiteindelijk hoofdredacteur van AT5. In 2005 liet hij dit achter zich om vervolgens de overstap naar televisie te maken, en met succes. Hij scoorde met het programma ‘De Wereld Draait Door’ miljoenen kijkers per aflevering. 15 jaar later, in maart 2020, stopte de uitzendingen van dit populaire Nederlandse praatprogramma.

De echte klap voor Matthijs van Nieuwkerk kwam in november 2022. Er werd namelijk beweerd dat hij en andere redacteuren gedrag vertoonden dat zeker niet door de beugel kon op de werkvloer, zoals woedeaanvallen en het vernederen van werknemers. De presentator werd op non-actief gezet door NPO. Nu zijn we weer een jaar verder en keert Matthijs van Nieuwkerk terug op de Nederlandse televisie, bij het commerciële RTL. De overstap zorgt niet alleen voor redelijk wat ophef, maar ook zeker voor een extra bedrag op de rekening van Van Nieuwkerk.

Wat wordt zijn RTL-jaarsalaris?

Als presentatoren van de NPO naar andere commerciële zenders gaan is de kans groot dat ze veel meer gaan verdienen. Eva Jinek zou bij RTL bijvoorbeeld 1.200.000 euro per jaar verdienen. Bij Matthijs van Nieuwkerk wordt geschat dat hij tussen de 650.000 en 750.000 euro per jaar (!) zal gaan verdienen bij RTL. Een megabedrag én een flinke financiële stap vooruit ten opzichte van zijn salaris bij zijn vorige werkgever. Bij NPO kreeg hij veel minder, zo’n 360.000 euro per jaar.