Gokmodellen

In 1989 rondde Matthew Benham zijn studie aan de Universiteit van Oxford af. Hij deed destijds de studie Natuurkunde en besloot vervolgens aan het werk te gaan in de financiële sector. Na 12 jaar zwoegen werd hij uiteindelijk benoemd tot vice-president bij Bank of America. Dat is een baantje dat op zich niet slecht betaalt.

Toch maakte Benham een carrièreswitch en ging hij in 2001 aan de slag bij het gokbedrijf Premier Bet. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kansspelen binnen de sportwereld. In z’n functie was Matthew Benham verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe zogenaamde gokmodellen. Dit deed hij aan de hand van verschillende data en analyses. Zijn mentor in die periode was ook niet te kleinste binnen de gokwereld. Het gaat om Tony Bloom. Tony is één van de meest succesvolle gokkers ter wereld en wist een adembenemend vermogen bijeen te gokken. Hier kocht hij uiteindelijk een Engelse én Belgische voetbalclub voor. Benham heeft het kunstje dus goed bij Bloom afgekeken!

Professionele sportgokker

Na een aantal jaar raakte Benham en Bloom echter in conflict. Waarover deze ruzie ging, is onbekend. Dankzij deze ruzie besloot Matthew Benham afscheid te nemen van het gokbedrijf Premier Bet. Hiermee was de loopbaan van Benham niet ten einde. Hij besloot zich namelijk te ontwikkelen tot professionele sportgokker. Dit ging de Britse zakenman niet slecht af en met een aantal risicovolle sportweddenschappen harkte hij meerdere miljoenen dollars binnen.

 

Met deze centen besloot Matthew een eigen weddenschapssyndicaat op te richten. Hij startte het bedrijf in 2004 en gaf het de naam ‘Smartodds’. Via Smartodds adviseerde Benham z’n klanten binnen de gokwereld met de kennis die hem tot miljonair had gemaakt. Hij gebruikte dezelfde analyses, statistieken en algoritmes die hij zelf ook gebruikte. Ook dit was een succes en de Engelsman wist vervolgens een populaire sportgokbeurs op te richten. Deze beurs heet ‘Matchbook’.

Een trouwe supporter van Brentford FC

Het bijzondere is dat de beroemde Engelse voetbalclub Brentford FC vandaag de dag misschien niet eens meer had bestaan zonder de hulp van Benham. Matthew was sinds z’n vroege jeugd al groot fan van de club. Een aantal stadionbezoeken hadden hem omgetoverd tot een loyale clubsupporter. Dit is de club niet onopgemerkt gebleven. Toen Brentford FC in 2004 in grote financiële problemen terechtkwam, schoot Matthew Benham te hulp. Hij leende de voetbalclub een bedrag van zo’n 3,5 miljoen euro. Hierdoor was de club uit geldnood en kon het blijven bestaan. Zo’n 8 jaar later kocht de Engelsman de club zelfs. Dat noem je nou een trouwe supporter!

Het bleek een goede investering te zijn

De reddingsactie was tegelijkertijd een investering. Benham pakte dit op een andere manier aan dan de concurrerende voetbalclubs deden. In plaats van te investeren in het A-team van Brentford FC, stak hij z’n geld vooral in de jeugdopleiding van de club. Dit was een investering die zich op lange termijn terugbetaalde. Matthew moest dus even geduld hebben, maar na verloop van tijd verkocht hij de ene na de andere jonge voetballer met dikke winst. Sinds 2021 promoveerde de club zelfs van het vierde niveau van het Engelse voetbal naar de Premier League. Om dit te bereiken moest Brentford destijds een flinke route afleggen. Uiteindelijk werd de Championship Play-Off Finale gewonnen en was de investering van Benham compleet. Momenteel is de club ruim 185 miljoen dollar waard!

Of de Deense club van Matthew Benham ook zo’n succes wordt is nog even afwachten. Hij stak er een dikke 10 miljoen dollar in. Voor Benham is dat inmiddels een lachertje.