“Melk is goed voor elk”

De slogan kunnen we gelijk ontkrachten, want dat is niet waar. Er zijn natuurlijk mensen die niet tegen melk kunnen, omdat ze intolerant zijn. Dit komt vaker voor bij mensen met een Aziatische of Afrikaanse achtergrond. Daarnaast kunnen mensen ook echt allergisch zijn voor melk. Het lichaam reageert dan op de eiwitten in de melk. Maar wat nou als je niet intolerant of allergische bent voor melk? Is elke dag melk drinken wel goed voor je?

 

Elke dag melk drinken wordt geadviseerd door Het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum adviseert mensen om elke dag iets van melk of melkproducten te gebruiken. Ondanks mensen in principe zonder melk kunnen, is het wel van belang dat je voedingsstoffen zoals calcium en andere mineralen, eiwitten en B-vitaminen binnenkrijgt. Dit hoeft niet per se via melk te zijn, want een glas karnemelk of bakje yoghurt bij je ontbijt is net zo goed. Echter wordt er in de Schijf van Vijf alleen magere en halfvolle producten zonder toegevoegde suikers aanbevolen. In deze producten zitten dezelfde hoeveelheden calcium en vitamine B12 als in de “gewone” varianten, alleen bevatten ze minder verzadigde vetten. Als je te veel verzadigde vetten binnenkrijgt, kan het de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Waar is melk goed voor?

Als het Voedingscentrum mensen adviseert om elke dag melk of melkproducten te gebruiken, dan zal het wel ergens goed voor zijn. Maar waar voor is melk goed?

1. Zorgt voor sterkere botten

Zuivel is een belangrijk voor het binnenkrijgen van eiwitten en vitamines B2 en B12. Daarnaast bevat melk calcium, dat samen met vitamine D belangrijk is voor sterke botten, volgens Het Voedingscentrum.

2. Verkleint het risico op darmkanker

Door het binnenkrijgen van een dagelijkse hoeveelheid zuivel wordt de kans op darmkanker kleiner. Volgens KWF-kankerbestrijding is er sterk bewijs dat calcium de kans op darmkanker aanzienlijk vermindert.

3. Goed voor spiergroei en herstel

Melk bevat alles essentiƫle aminozuren die je lichaam nodig heeft om weefsels te herstellen. Daarnaast bevat melk het aminozuur leucine, dat goed is om spieren op te bouwen. Uit een artikel van Sport Sciene blijkt dat melk zelfs beter werkt voor de spieropbouwende kracht dan bewerkte hersteldranken.

Conclusie

Kortom, je kunt nog steeds blijven genieten van een heerlijk glas melk bij je ontbijt. Elke dag melk drinken kan zeker geen kwaad. Probeer dan wel voor de halfvolle of magere varianten te gaan. En voor de echte melkliefhebbers onder ons, weet jij het verschil tussen houdbare melk en verse melk?