De uitspraak van Marco van Basten

Mocht je het de afgelopen tijd niet gehoord hebben, dan zullen we alsnog duidelijkheid bieden over wat er onlangs is gebeurd. Marco van Basten, de voormalig topspits van het Nederlands elftal, AC Milaan en Ajax, maakte een wel heel grove blunder op televisie. Op 23 november was hij live te zien op FOX Sports en kwamen de woorden “Sieg Geil” uit zijn mond na een gesprek tussen verslaggever Hans Kraay jr. en de Duitse trainer van Heracles. Hij dacht dat het geluid niet meer aan stond, maar dat bleek dus zeker niet het geval te zijn. Het gevolg: heel Nederland kan zijn kwetsende uitspraak horen op de televisie. Ouch.

Marco van Basten uit FIFA 20

Je kan dus wel begrijpen waarom er zo’n ophef is over een dergelijke uitspraak. Niet alleen is Marco van Basten al na het incident door FOX Sports gestraft, waar hij een week niet op tv mag verschijnen, ook de Amerikaans computerspel ontwikkelaar EA Sports treft maatregelen. De spelers die de spelmodus Ultimate Team openden in FIFA 20, kregen de onderstaande melding te zien:

Marco van Basten FIFA 20

EA Sports vertelt de gamers het volgende: “We zijn op de hoogte van de recente opmerkingen van Marco van Basten. We gaan er vanuit dat we toegewijd zijn aan gelijkheid en diversiteit in onze game. Daarom zullen we de ICON-items van Marco van Basten tot nader order niet meer beschikbaar maken.”

Marco gaf zelf een reactie

Van Basten had zelf natuurlijk ook door dat zijn opmerking niet door de beugel kon en noemde zijn uitspraak eerder al “dom”. Mocht je benieuwd zijn naar wat hij nog meer te zeggen heeft, noteer dan 7 december in je agenda. Dan zal hij namelijk weer te zien zijn in het programma De Eretribune. Of ze dan nog verder ingaan op het incident is nog maar de vraag.