Wie zijn de grootste aanstellers?

Aan het RadboudMC is er onderzoek gedaan onder 9.000 mensen die ons eindelijk het verlossende antwoord geeft. Onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson vertelt dat er door middel van een vragenlijst verschillende situaties werden geschetst. Bijvoorbeeld hoeveel pijn doet het als je je teen stoot. De vragenlijst werd bij een deel van de onderzochte vergeleken met fysieke pijnmeting. Hieruit bleek dat sommige mensen sneller pijn ervaren dan de ander. Op zich is dat geen verrassende uitkomst, maar er was wel een opvallend verschijnsel dat naar voren kwam. Vrouwen ervaren namelijk beduidend sneller pijn dan de mannelijke deelnemers. Aanstellers?

Kleinzeriger MAN MAN

Een belangrijke uitkomst voor chronische pijn

Tot nu toe is er erg weinig onderzoek gedaan naar het verschil in pijnbeleving tussen de seksen. Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben namelijk last van chronische pijn. Deze slikken medicatie, bezoeken artsen of fysiotherapeuten waardoor de maatschappelijke kosten hoger worden. Daarom is de uitslag van het onderzoek doorslaggevend bij het onderzoek naar chronische pijn.

Om de pijngrens te verhogen wordt er door de wetenschappers van het onderzoek geadviseerd om regelmatig te gaan sporten of te kijken naar pijnlijke filmpjes. Zoals iemand die erg hard valt of een been breekt. Dit maakt je namelijk ongevoeliger voor pijn, zegt Blaney Davidson. Dat vrouwen eerder pijn ervaren wil overigens niet zeggen dat vrouwen meer klagen over pijn dan mannen. Dus mocht je meisje een keer haar teen stoten, ga dan niet opscheppen over het feit dat jij tegen meer pijn kan. Want dat kan alleen maar voor ergernissen zorgen, net zoals deze dingen waar vrouwen een hekel aan hebben.