Vrienden verliezen, hoort het erbij?

Op de basisschool is het allemaal koek en ei. Middelbare school? Idem. Vervolgens ga je op kamers en heb je een kroeg vol vrienden. Echter, komt er het welbekende kantelpunt: binnen een vriendengroep worden verschillende afslagen genomen en ondanks alle datumprikkers, gedeelde agenda’s en groepsappen verdwijnt die hechte band die er eerder was.

Uit een recent onderzoek, blijkt dat 12% van de mannen boven de 18 jaar geen goede vriend heeft die ze zouden benaderen wanneer ze een serieus probleem hebben. 25% van de mannen zegt slechts één keer per maand af te spreken met een goede vriend en 9% zegt zich niet te kunnen herinneren wanneer de laatste mannenavond was. Je kunt nu zo druk bezig zijn met carrière maken en daardoor je collega’s als beste vrienden zien, maar dit kan grote, negatieve gevolgen hebben in de toekomst. Een gebrek aan hechte vriendschappen kan leiden tot depressies, angststoornissen en zelfs zelfmoord, aldus The World Health Organization.

Ja mannen, bromance is belangrijk.

vrienden verliezen MAN MAN

Veel mannen realiseren zich niet hoe pril en oppervlakkig een bromance kan zijn, totdat ze geconfronteerd worden met iets wat grote impact heeft zoals een break-up, sterfgeval of vaderschap. Dit zijn de momenten waar je hechte vrienden nodig hebt.

Mannen verliezen hun vrienden omdat men het idee krijgt dat men moet gaan presteren na hun studie. “De grote mensenwereld is begonnen”. We gaan onze collega’s als sociale kring zien, streven naar een degelijk ritme en praten onszelf die prestatiedrang aan. Mijn advies? Vrienden komen en gaan. Maar die enkele hechte vrienden die je hebt? Die koester je.