Blondines vs. Brunettes

Amerikaanse wetenschappers hebben zich gebogen over de vraag waarom mannen blondines vaak aantrekkelijker vinden, maar voor een relatie toch kiezen voor brunettes. En hun bevindingen? Die zijn erg boeiend. Een onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Social Psychology, onthulde dat mannen vaak de voorkeur geven aan vrouwen met blond haar. Maar waarom?

Waarom blond haar aantrekt

Het zit diep geworteld in de genen. Het oerinstinct leidt mannen naar vrouwen die er jong en gezond uitzien. Blond haar schreeuwt jeugdigheid en vitaliteit, waardoor mannen daar eerder door worden aangetrokken. Het voelt dus speelser.

Brunettes: girlfriend material

Maar dan komt het interessantste. Hoewel blondines vaak als ‘dateable’ worden beschouwd, zijn het brunettes die de titel ‘girlfriend material’ verdienen. Mannen zien in de brunettes de potentie om een stabiele relatie op te bouwen. Daarnaast houden brunettes over het algemeen wat minder van oppervlakkige aandacht, terwijl blondines (vaak) meer houden van in de spotlight staan. Blondines flirten er dus sneller op los met de mannen, terwijl de brunettes hun hart stelen.

Langdurige verbintenis

Wat maakt brunettes zo aantrekkelijk voor mannen die op zoek zijn naar een serieuze relatie? Het lijkt te maken te hebben met de perceptie van stabiliteit en betrouwbaarheid. Brunettes worden gezien als meer volwassen en zelfverzekerd, eigenschappen die essentieel zijn voor een langdurige verbintenis. Blondines zoeken hun zelfverzekerdheid veel meer bij mannen en hebben meer bevestiging nodig.

De rol van de media

Daarnaast hebben de media ook hun aandeel in deze keuzes. Je ziet het op veel mediums: blondines worden neergezet als de belichaming van sensualiteit en glamour, terwijl brunettes de stoere, betrouwbare vibe hebben. De stereotypen worden dus eigenlijk (deels) voor ons bepaald. Het is bizar als je erover nadenkt hoe films, series en reclames onze kijk op schoonheid en partnerkeuze kunnen beïnvloeden.

Ben je ook helemaal van de blond harige? Neem eens een kijkje naar de mooiste Nederlandse blondines. Of ga je toch liever voor brunettes? Bekijk dan de mooiste brunettes van Nederland.