We hebben allemaal wel eens een discussie gehad met een vrouw over wie waar beter in is. Dankzij een studie gepubliceerd in Memory & Cognition kunnen we in ieder geval één onderwerp van die lijst schrappen, namelijk: navigeren.

Het onderzoek

Er zijn twee experimenten uitgevoerd die tot de conclusie leidden dat mannen daadwerkelijk beter zijn in navigeren dan vrouwen. In het eerste experiment lieten onderzoekers 68 mensen een tijdje naar een doolhof kijken, vervolgens werd er gekeken hoe goed zij in staat waren om uit dit gecomputeriseerde doolhof te komen. Ook werden ze ondervraagd over hun navigatiemethoden, hun overtuiging over hun navigatievermogen en hoe vaak ze videogames spelen.

navigeren man man 02

Mannen zijn efficiënter

Bij het tweede experiment werden verschillende doolhoven ingezet. Eén met achtergrondoriëntatiepunten en één zonder. Het resultaat is duidelijk: mannen navigeren een stuk efficiënter, waardoor de aankomst van bestemming eerder werd bereikt. Vrouwen zijn geneigd een omweg te nemen als dat een route is die ze kennen. Het verschil ligt hem dus voornamelijk in de strategie.

Ben jij klein en agressief in het verkeer? Dan kan het zijn dat je hier niks aan kan doen: Nederlandse studie wijst uit: het Napoleon complex bestaat echt.