Waarom vinden mannen groenten eten vervelend?

De smaak is helemaal niet de grootste reden waarom mannen groenten liever laten liggen. Veel mannen zijn bang om vegetarisch, of anderszins ‘gezond’, voedsel te bestellen wanneer ze samen zijn met vrienden. Ze zijn bang voor de mening van de anderen – dit geldt vooral voor jongere mannen. Deze willen graag als mannelijk worden gezien en hebben het idee dat het eten van vlees of ongezond eten hieraan bijdraagt. Terwijl het juist zo is dat ze waarschijnlijk veel meer respect zullen ontvangen van hun vrienden wanneer mannen ervoor kiezen om gezond te eten en hun eigen keuzes te maken. Veel groenten eten kan dus juist positief werken.

Uit een onderzoek van de universiteit van Southampton is gebleken dat mannen wel degelijk geïnteresseerd zijn in het eten van minder vlees, maar dat ze sociale goedkeuring nodig hebben om daadwerkelijk de stap te zetten. Als meer en meer mannen die keuze maken en er voor uitkomen zal het steeds makkelijker worden.

groenten eten MAN MAN
Foto via: Instagram Giaro Giarratana

De relatie tussen vlees eten en mannelijkheid

Het verband tussen het eten van vlees en het gevoel van mannelijkheid is al vaker beschreven. Een onderzoek onder 14.000 mensen liet zien dat mannen eerder vlees zullen eten en vrouwen toch eerder neigen naar groenten en fruit. Een ander onderzoek laat zien dat bijna 80 procent van de vegetariërs in Amerika vrouwelijk is. Sommige mannen zien het eten van vlees zelfs als een oplossing wanneer ze zich bedreigd voelen in hun mannelijkheid.

groenten eten MAN MAN

Hoe beïnvloedt het wel of niet eten van vlees de onderlinge relaties tussen mannen?

Er is veel minder onderzoek gedaan naar de relatie tussen eetgewoonten van mannen en hoe dit hun onderlinge relaties beïnvloedt. Daarom heeft een onderzoekster 22 Britse mannen een jaar lang gevolgd op het gebied van hun voedingskeuzes. Dit onderzoek is nog niet officieel naar buiten gebracht, maar een aantal resultaten geven alvast een mooi inzicht. Zo is het zo dat mannen die vlees niet eens zo lekker vinden enorm veel moeite hebben om dit te minderen wanneer zij met gezelschap eten. Dit komt voort uit de sociale druk om ‘mannelijk’ te zijn.

Wil jij graag afvallen zonder te sporten? Het is mogelijk.