Het onderzoek

Het eerste deel van het onderzoek kende de volgende condities: mannen lazen over 1) vrouwen die hoger of lager scoorden op een test dan mannen; en 2) mannen voerden een fictieve IQ-test uit waarop ze hoger of lager scoorden dan de vrouw. In beide gevallen zeiden mannen dat ze liever vrouwen zouden ontmoeten – of zelfs daten – die hoger scoorden, dan een vrouw die lager scoorden.

vrouwen-1

Echter, in het tweede deel ontmoetten de mannen de vrouwen daadwerkelijk voordat de test werd afgenomen. Ze beoordeelden eerst de aantrekkelijkheid, waarna ze een wiskundetest uitvoerden. Tenslotte werden de resultaten bekendgemaakt. Wat bleek: mannen toonden een gevoel bedreiging, distantieerden zich letterlijk van de vrouw (door de stoel te verplaatsen!), evalueerden de vrouw plots als minder aantrekkelijk en verloren de interesse om haar te daten.

Ok. Even. Is dit serieus een ding? Zijn we zo gekrenkt in onze mannelijkheid als een vrouw ambitieus, intelligent en een doorzetter is? Ontstaat er dan iets als jaloezie? Ga weg hoor. Mocht een vrouw op bepaalde vlakken intelligenter zijn, is dat toch enkel iets om te supporten?

Vind je dit toch moeilijk te accepteren? Koop dan een bak met een inhoud van 18L, gooi deze vol met zand en steek je hoofd erin.