Oude whisky in 100 jaar oude woning

Het overkwam een stel uit Amerika, om precies te zijn uit New York. Ruim een jaar geleden kochten zij een oud pand en hadden nu het plan om het pand de nodige aandacht te geven door middel van een ingrijpende renovatie. Nu is er niets leuker dan zo’n oud huis afspeuren naar achtergelaten spullen, maar wat ze werkelijk aantroffen oversteeg alle verwachtingen. Bij het verwijderen van de houtdelen aan de onderzijde bleek dat de woning een verborgen voorraadruimte had, gevuld met maar liefst 66 flessen oude whisky.

Na van de schrik te zijn bekomen gingen de woningbezitters op onderzoek uit. De woning bleek te zijn gebouwd in 1915, kort voor de beroemde drooglegging. In die tijd was het verboden om sterke drank te produceren, te bezitten en te vervoeren. Nu moet je Amerikanen nooit gaan vertellen wat niet mag, dat bepalen ze vaak zelf wel. Dat is dan ook de reden geweest waardoor de beruchte gangster Al Capone zo onmetelijk rijk kon worden. Alcohol was dus big business en dat werd tijdens de drooglegging alleen maar meer. Nu was Al Capone niet de enige, ook kleine handelaren probeerden er een graantje van mee te pikken.

Een van de mensen, die ook probeerde om wat te verdienen aan de illegaal verklaarde drank, was de oorspronkelijke bewoner van het huis. Een zekere Adolph Humpfner. De man was het type kluizenaar en smokkelde oude flessen whisky om in zijn levensonderhoud te voorzien. Begrijpelijk, alleen leefde hij een teruggetrokken bestaan. Vrienden en familie waren dus niet op de hoogte van zijn smokkelpraktijken en zo kon het gebeuren dat de smokkelwaar bijna 100 jaar onopgemerkt verborgen bleef. Voor Nick Drummond en Patrick Bakker, de nieuwe eigenaren van de woning, was de verrassing dus groot dat ze tijdens de voorbereidende werkzaamheden op de voorraad whisky stuiten.

Wat is de waarde van de collectie whisky flessen?

Het bijzondere aan de oude whisky die ze aantroffen, was dat het van een merk was wat vandaag nog steeds wordt geproduceerd: Old Smuggler Gaelic Whisky. De smokkelaar had zijn handelswaar dus goed verstopt. Nu, zo’n kleine 100 jaar later komen ze weer tevoorschijn. Helemaal toevallig is de vondst overigens niet. Al langer deed het verhaal de ronde dat woning vol zou liggen met whisky. Men dacht altijd dat het ging om een ‘urban legend’. Dat bleek dus niet het geval te zijn en zo kregen Nick en Patrick dus niet alleen een woning in hun bezit, maar ook een unieke collectie flessen whisky. Die gaan ze overigens niet allemaal zelf opdrinken. Het grootste deel wordt geveild en de verwachting is dat de flessen zo’n kleine 1000 dollar per fles zullen opbrengen.