Filmfanaat staat eindelijk zelf in spotlight

Zach Swope uit Pennsylvania heeft het afgelopen jaar maar liefst 777 films in de bioscoop gezien. We horen jullie denken: heeft die jongen niks beters te doen? Maar het was niet enkel voor zijn eigen plezier. Hij wou het record verbreken om aandacht te vragen voor autisme en suïcidepreventie. Het resultaat? Een kersverse notering in het Guinness World Records-boek. Netjes Zach!

Zach Swope, 32 jaar jong, begon zijn avontuur op 5 juli 2022. Zijn aftrap? “Minions: The Rise of Gru” met niemand minder dan Steve Carrell.

Deze cinefiel, die zelf het syndroom van Asperger heeft, voelde de drive om zoveel mogelijk films te zien. Zijn missie? Het steunen van twee belangrijke doelen. “Ik ben zelf een suicide survivor en heb ook dierbaren verloren,” deelde Swope. “Dit was een geweldige reis waar ik een heel jaar aan heb gewijd, en het was allemaal voor een goed doel.”

Doordeweeks keek Swope ongeveer drie films, terwijl hij overdag zijn fulltime baan aanpakte. In het weekend ging hij er volledig voor. Hij gaf de voorkeur aan kortere films om er zo sneller het record film kijken te kunnen verbreken.

Hoe verbreek je het record film kijken?

Swope streefde ernaar om wekelijks 16 tot 17 films te bekijken, afhankelijk van of hij een dagje vrij nam om “mentaal op te laden”. Tijdens zijn recordpoging volgde hij strikte regels: elke film moest volledig bekeken worden en hij mocht zich niet bezighouden met andere activiteiten. Slapen of op zijn telefoon kijken terwijl de film draaide was uit den boze. Ook eten en drinken tijdens de vertoning was verboden. En om te controleren of hij zich aan alle regels hield, werd hij voortdurend in de gaten gehouden door medewerkers van de bioscoop.

Swope’s meest bekeken film gedurende het jaar was “Puss in Boots: The Last Wish,” die hij maar liefst 47 keer zag. De tweede en derde plaats gingen naar “The Super Mario Bros. Movie” en “Thor: Love and Thunder,” met respectievelijk 35 en 33 herhalingen.

Op 2 juni overtrof Swope het vorige wereldrecord van 715 films, dat in 2018 werd gevestigd door de Fransman Vincent Krohn, toen hij “Spider-Man: Across the Spider-Verse” bekeek. In eerste instantie had hij als doel om 800 films te kijken, maar hij besefte al snel dat dit niet haalbaar was en besloot om te eindigen bij het geluksgetal zeven. Op 5 juli sloot hij zijn recordpoging film kijken af met “Indiana Jones and the Dial of Destiny.”

Nog lang niet uitgeput

Het kijken van 777 films heeft hem niet uitgeput. Een paar weken later zat hij alweer in de bioscoopstoel voor de langverwachte Nolan film “Oppenheimer”. Er was echter één film die hij liever wilde vergeten, namelijk “The Devil Conspiracy,” een sci-fi horrorfilm die hij slechts één keer zag. “Dat is een film die ik liever uit mijn geheugen wis,” verklaarde hij op de “Morning X” radioshow.

Met een gemiddelde filmtijd van 2.5 uur heeft hij maar liefst 1940 uur in de bioscoop doorgebracht. Ter vergelijking: iemand met een full-time kantoorbaan spendeert 1920 uur op zijn werk. Dat is pas commitment.