Per definitie is whiskey (of whisky, wanneer we in Schotland zijn) een drank gedistilleerd uit gegist graan. Variërend van een mix tussen tarwe, rogge, gerst en maïs die vervolgens word gerijpt in houten vaten. Whiskey wordt over de hele wereld gemaakt, maar vooral de Schotse, Ierse, Amerikaanse en tegenwoordig ook de Japanse whiskies zijn immens populair. Wanneer we praten over Amerikaanse whiskey is bourbon het populairst. En bourbon whiskey’s hebben hun eigen specifieke kenmerken.

Allereerst: Bourbon dient geproduceerd te zijn in Amerika en moet uit tenminste 51 procent maïs gemaakt worden. De bourbon whiskey dient opgeslagen te worden in nieuwe verkoolde eikenvaten, waar bij whisky zowel nieuwe, oude, verkoolde als niet-verkoolde vaten gebruikt kunnen en mogen worden. Om vervolgens officieel tot bourbon te mogen worden gekroond moet de vloeistof gedistilleerd worden tot een maximum van 160-proof (80% alcohol) en bij 125-proof (62,5%) in het vat gevoerd worden. Voor andere whiskies mag dit tot 190 (95%). (Echter is dit niet gebruikelijk.)
bourbon whiskey man man

De Bourbon regels zijn zo streng omdat in de jaren 1800 de Amerikaanse distilleerders zich druk bezighielden met het vervalsen en verdunnen van whiskey’s. Er zijn uiteindelijk ‘standaarden’ vastgesteld door de Bottle in Bond Act uit 1897. In deze wet staat dat de bourbon gedistilleerd moet zijn uit een enkel seizoen en afkomstig moet zijn uit een enkele distilleerderij. Daarnaast moet de bourbon gebottteld en opgeslagen worden onder Amerikaans overheidstoezicht voor niet minder dan vier jaar.

bourbon whiskey man man

Waar een whisk(e)y in verschillende vaten, bij verschillende distilleerderijen en in verschillende landen gemaakt mag worden gelden er voor bourbon whiskey’s strenge regels. Wil jij tijdens de volgende mannenavond als een expert klinken? Dan hebben we hier een spiekbriefje voor gemaakt:

Een whisk(e)y is pas een bourbon wanneer:

  1. Deze in Amerika gemaakt is
  2. Uit tenminste 51% maïs bestaat
  3. Deze gerijpt is in nieuwe, verkoolde eikenvaten
  4. De whisky niet verder dan een alcoholpercentage van 80% gedistilleerd wordt
  5. De drank vanaf 62,5% in het vat gerijpt wordt.
  6. Deze gebotteld wordt onder een percentage van 40%
  7. er geen smaak/kleurstoffen of andere additieven aan toegevoegd worden

Een excuus nodig om die mooie fles aan te breken? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van whiks(e)y