Het is de keiharde realiteit voor Tom Power, een ingenieur uit Amery (Wisconsin). Hij erfde ooit van zijn overgrootvader een knap zakhorloge. Op zich niets bijzonders, maar dit horloge was ooit gemaakt door Patek Philippe. We bedoelen dan niet het bedrijf, maar de beste man hemzelf. Na een taxatie bleek dat erfstuk een flink bedrag waard te zijn.

Hoeveel was het luxe horloge waard?

Het verhaal leest als een spannend jongensboek. Natuurlijk hoef je niet veel van horloges af te weten om te beseffen dat een originele Patek Philipe een klein fortuin waard kan zijn. Om het exacte bedrag (of in ieder geval een goede inschatting) te krijgen, werd het klokje getaxeerd. De taxateur schatte in dat het erfstuk mogelijk zo’n 250.000 dollar waard zou zijn. Dat was op zich al een bijzonder aangename verrassing, maar het bleek dat die schatting aan de lage kant was.

Maar de veiling levert een heel ander bedrag op

Zo’n twee jaar na de laatste taxatie tijdens de befaamde Antiques Roadshow, besloot Power het erfstuk te laten veilen via veilinghuis Sotheby’s. Dat bleek geen onverstandige zet. Het eerder genoemde bedrag van 250.000 dollar werd ruimschoots overtroffen. De reden: het bleek bij navraag bij Patek Philippe zelf te gaan om een uniek exemplaar waarvan er slechts 1 is gemaakt. De veiling resulteerde in een absolute topprijs van 1.531.760 dollar, inclusief de veilingkosten. Tom Power en zijn vrouw konden dus ruim 1 miljoen dollar op hun bankrekening bij laten schrijven en waren dus in een klap miljonair.

De opbrengst van de veiling heeft het stel in ieder geval goed gebruikt. Ze lieten een klein vakantiehuis bouwen in de buurt van Lake Superior. Van die vakantiewoning maakt het hele gezin nu in ieder geval dankbaar gebruik. De rest van het geld hebben ze netjes opzij gezet voor hun oudedagsvoorziening. Tom heeft er in ieder geval geen nieuw klokje voor gekocht: zijn hele leven lang heeft hij nog nooit een horloge gedragen.