De Amerikaan heeft eigenhandig een systeem gebouwd waarmee je de elektrische fiets kan opladen door middel van zonne-energie. Wie op zoek is naar een manier om zijn of haar e-bike nog goedkoper en groener op te laden, kan van Drumm veel leren.

Het prijskaartje van zijn de e-bike

Om een elektrische fiets aan te schaffen moet je altijd flink in je buidel tasten. Voor een nieuwe basisfiets betaal je zo’n 1100 euro; en ook de gebruikte modellen blijven duur. Niet iedereen kan dit soort bedragen zo maar neertikken. Zo ook Richard Drumm, die uiteindelijk voor een RadMini elektrische fiets van het Amerikaanse Rad Power Bikes ging. Dit is een elektrische vouwfiets met dikke banden voor off-road avonturen. Dit klinkt al efficiënt, maar het kan dus nóg efficiënter.

Zonnepalen op een elektrische fiets

Drumm woont op een plek waar de stroom regelmatig uitvalt. Daarom kocht hij een Goal Zero Yeti 1400 power station. Aan dit station koppelde hij een paar Renogy zonnepanelen die zijn koelkast en andere apparaten in geval van nood van stroom voorzien. Hij kwam er al snel achter dat hij ook zijn elektrische fiets kon opladen via dit systeem, wat het gebruik van de e-bike nog aantrekkelijker maakte.

Extra inspiratie

Heeft Richard je geïnspireerd? Of heb je juist nog wat extra inspiratie nodig? Dan staat het internet vol met andere toffe voorbeelden. Richard Drumm kan zijn elektrische fiets alleen thuis opladen met zonne-energie, wat natuurlijk niet altijd even handig is, bijvoorbeeld wanneer je op je werk niet dit systeem hebt. Wie de actieradius van zijn e-bike wil vergroten kan dit echter doen door de fiets zelf te voorzien van zonnepanelen. En dan bedoelen we niet die enorme platen die op je dak liggen, maar met slim geplaatste, eventueel flexibele, panelen.

De website Electrek Heeft Drumm geïnterviewd over zijn DIY e-bike. Via deze link kun je de foto’s zien van zijn bouwproject,