Wat is love bombing precies?

Love bombing betekent eigenlijk letterlijk liefdesbombardementen. En we snappen die naamkeuze wel, want tijdens love bombing word je letterlijk overladen met aandacht en complimentjes nadat je iemand hebt ontmoet of net leert kennen. Zo kan dat heel ver gaan, van constant lieve berichten ontvangen tot aan cadeautjes, kaartjes en bloemen die je krijgt. Iedereen vindt het natuurlijk leuk wanneer je veel aandacht krijgt van iemand die je zelf ook ziet zitten. Dat moge duidelijk zijn. Maar wanneer het direct gebeurt in de beginfase van jullie ‘dating life’, dan zit het toch net wat anders.

Vaak gebruiken personen deze tactiek namelijk om je te manipuleren om iemand zo snel mogelijk voor zich te winnen. Het ergste van allemaal: vaak laten ze je daarna keihard vallen en gaan ze door naar het volgende ‘slachtoffer’.

Een datingtrend die serieus wordt genomen

Zo op het eerste gezicht kan het een beetje irritant zijn om echt overladen te worden met lieve berichten, maar er zitten ook gevallen tussen waarin het letterlijk op stalking gaat lijken. Soms kan het zelfs uitlopen op geweld. Het slachtoffer van de love bombing kan zich dan heel angstig en machteloos voelen.

In het Verenigd Koninkrijk wordt love bombing al heel serieus genomen. De overheidsorganisatie daar die verantwoordelijk is voor politiezaken, genaamd de Crown Prosecution Service, heeft hier al een protocol voor. Love bombing wordt daar namelijk echt als een vorm van misbruik gezien en de slachtoffers worden door de Britse rechters goed op de hoogte gebracht van de signalen in de hoop dat mensen love bombing snel herkennen. Mede hierdoor is love bombing een veelbesproken onderwerp en werden er de afgelopen weken op TikTok veel video’s met de hashtag #lovebombing bekeken. Zo werden deze video’s de afgelopen weken honderden miljoen keer bekeken. En dat is maar goed ook, want zo kunnen andere mensen hier ook over leren en dit gedrag hopelijk zelf herkennen als het hen overkomt.

@sabrina.zohar 3 stages of lovebombing #lovebomb #lovebombing#narcissist #datingcoachforwomen #datingcoach #datingadvice #anxiousattachment #selfesteem ♬ original sound – Sabrina Zohar

Hoe kan je love bombing herkennen?

In het bovenstaande filmpje worden dus al enkele belangrijke punten genoemd over love bombing en hoe je het kan herkennen. Je kan het over het algemeen herkennen aan extreem veel liefde en aandacht in de beginfase van de relatie of tijdens het daten. Op een gegeven moment kan dit ineens omslaan en kan je volledig genegeerd worden door die persoon. Als diegene vervolgens daarna weer contact opneemt, begint de hele cirkel opnieuw en zal je weer overspoeld worden met veel berichten en aandacht. Probeer dus altijd op te letten als iemand te snel wil gaan of te snel heel veel contact wil als je diegene net kent. Ook kan het een red flag zijn wanneer iemand het niet accepteert als jij het rustiger aan wil doen.

Verder zijn er nog een aantal punten waaraan je het mogelijk kan herkennen. Zo kan iemand je al snel overladen met cadeaus, wordt de persoon boos als je even niet op berichten reageert en kan je al vrij snel uitspraken horen als “Ik hou van je” en “We blijven voor altijd samen“.

Psychologen geven aan dat mensen die dit soort gedrag vertonen na de eerste weken of maanden al vrij snel kunnen veranderen in daders van mentaal misbruik. En het wordt het steeds lastiger om uit de relatie te stappen wanneer je er al diep in zit, omdat je zo aan die persoon en de aandacht gehecht bent geraakt. Lees je dus goed in over dit onderwerp en denk bij twijfel altijd twee keer na.

Helaas zijn er meer negatieve datingtrends, zoals ghostlighting.