Sony stop met Lil Kleine

Dé kanttekening van groots succes aan een lavish lifestyle linken en vervolgens ‘uitleven’? Structureel geld er doorheen knallen. Alsof morgen niet bestaat en het altijd goed blijft. Maar zodra de geldkraan dichtgaat, sta je met je rug tegen de muur – inclusief die overbodig dure gewoontes en onnodige luxe gemakken.

 

Lil Kleine domineerde tot voor kort de hitlijsten. Intussen domineert hij het nieuws; op de slechtst mogelijke manier. De Nederlandse rapper maakt weliswaar geen moordkuil van zijn hart in de lyrics, maar toont zeer akelige, terugkomende karaktertrekken. En dat is zacht gezegd. Die acties kosten hem nu een berg.

Zo zou de opgezegde deal met Sony, die mogelijk 3 miljoen euro omvat, een flinke hap uit zijn inkomen nemen. Ook de voorschotten die hij ontving komen in gevaar. Uit de berichtgeving van het goed geïnformeerde RTL Nieuws blijkt dat hij hoogstwaarschijnlijk kan fluiten naar het leeuwendeel van het geld. Het contract kan worden ontbonden op basis van een clausule.

Lil Kleine ook minder rijk door slechte financiële huishouding

Een ontbinding vanwege een wanprestatie – één die de reputatie van de platenmaatschappij schaadt – is daarbij het argument. Ook de voorschotten die betaald zijn over muziek die nog niet is uitgekomen zullen verhaald worden. Zijn enige kans om zich in te dekken? Mikken op een onrechtmatige beëindiging van een contract, stelt entertainmentadvocaat Rob van Dongen in gesprek met het medium.

Zo een opstoot als de recente misstap van Lil Kleine? Het is publiciteit aan de ene kant. Maar zodra het uitmondt in zo een groot geweldsincident, wil niemand met je samenwerken. Geen normale programmamaker of festival zou zijn vingers zo snel willen branden aan de controversiële rapper anno nu. Voor Lil Kleine kan de timing niet slechter zijn, stelt RTL Nieuws. Juist nu zijn album is uitgekomen en Nederland eindelijk open lijkt te gaan, kan hij elk optreden en elke play op de radio hard gebruiken.

Jorik Scholten heeft grote schulden

En daar houdt het niet op voor Lil Kleine. De rapper zou de indruk hebben gewekt dat het voortvarend loopt met meerdere ondernemingen die hij oprichtte; een frietzaak (De Belg), een feestcafé, evenals zijn kledinglijn. Uit het onderzoek van RTL blijkt dat het zakelijk minder goed boert dan eerst gedacht. Lil Kleine is bijvoorbeeld niet de hoofdeigenaar van de bovengenoemde zaken. De kledinglijn: die stierf een stille dood vlak na de lancering.

Tenslotte nog zijn eigen bedrijf: Kleine Moeite. Het medium noemt een balanstotaal van 2,1 miljoen euro. Wat blijkt? 1,9 miljoen daarvan is een schuld. Het grachtenpand dat de rapper kocht in 2019, werd tenslotte niet uit eigen zak betaald, maar middels een hypotheeklening van 2 miljoen euro bij de ABN Amro. Om het huis te kunnen betalen, leende hij weer. Van zichzelf en zijn eigen bedrijf: 800.000 euro om precies te zijn. Kortom: het vermogen van Lil Kleine ligt veel lager dan we eerder dachten.